Crisis op het stadhuis door overstap raadsleden naar Hart voor Den Haag

Raadsleden Ismet Bingöl (CDA) en Mairan Sewtahal (PvdA) stappen over naar Hart voor Den Haag. Dat maakte partijleider Richard de Mos woensdag bekend. Hierdoor verliest het zittende college zijn meerderheid in de gemeenteraad.

Door

De overstappende raadsleden herkennen zich niet meer in de koers van hun voormalige partijen. ‘Je ziet wat er nu gebeurt in de wijken Schilderswijk, Zuidwest en Transvaal. Dat kunnen wij niet uitleggen aan onze mensen,’ stelt het duo in een gezamenlijke brief aan de burgemeester. Hierbij doelen Bingöl en Sewtahal op onder meer het autoluw maken van het Hobbemaplein en de verkeersafsluitingen van de Parallelweg en de Hoefkade. In hun brief stellen de twee dat Hart voor Den Haag ‘de stem van de inwoners’ centraal stelt, het huidige college doet dat volgens hen niet. Wat die stem inhoudt, wordt niet toegelicht.

Het CDA zegt verbaasd te zijn over het vertrek van Bingöl. De fractie stelt dat het raadslid vooraf niemand heeft geïnformeerd over zijn overstap. “Het is voor ons als fractie, wethouder en afdeling moeilijk te begrijpen, na jaren van goed contact en een gezamenlijke boodschap,” aldus de CDA-fractie. Ook de PvdA-fractie zegt te zijn overvallen door het afscheid van Sewtahal. “We herkennen ons ook niet in de redenen van zijn vertrek. Deze stap is voor ons onbegrijpelijk,” deelt de partij in een statement op X.

 

Deze stap is voor ons onbegrijpelijk
PvdA-fractie

 

Tijdens de persconferentie zei De Mos al maandenlang met de raadsleden te hebben gesproken over een mogelijke overstap. De Hart voor Den Haag-partijleider benadrukt dat hij hoopt dat dit toekomstige samenwerking niet dwarszit.

De vertrekkende raadsleden waren tot woensdag tamelijk onbekend. Sewtahal kreeg alleen publiciteit door zijn activiteiten als vastgoedondernemer. Het voormalige PvdA-raadslid zou als vastgoedbeheerder ‘onfatsoenlijke’ huurprijzen hanteren en panden splitsen. Hierdoor wilde partijleider en wethouder Martijn Balster Sewtahal van de kieslijst weren. Zijn vastgoedactiviteiten zouden niet samenhangen met de waarden van de sociaaldemocraten. Uiteindelijk werd het PvdA-raadslid alsnog herkozen met voorkeursstemmen.

Dit is de tweede keer in deze raadsperiode dat de coalitie zijn meerderheid verliest. Kort nadat de rechter Richard de Mos vrijsprak van omkopingbeschuldigingen, stapte de VVD uit het college. De liberalen wilden opnieuw formatiegesprekken beginnen met de lokale partij, maar de collegepartijen GroenLinks en PvdA weigerden dat.

Debat

Een dag na het nieuws over de twee overstappende raadsleden heeft de gemeenteraad gedebatteerd over hoe het verder moet nu de coalitie geen meerderheid meer heeft. Het college gaat door als minderheidscoalitie en zal dus voor elk voorstel steun moeten vinden van oppositiepartijen.

Standaardportret
Bekijk meer van