Zowel Revis als zijn hond uitgelaten

Terwijl de publieke omroep Den Haag negeerde bij de exitpolls, kon het Haagse VVD-feestje in de Bink Rooftop bar rekenen op aandacht van veel landelijke prominenten

Door

Een voor een kwamen ze binnen. Klaas Dijkhoff, Jeanine Hennis-Plasschaert, Annemarie Jorritsma, Loek Hermans. Mannen met oortjes in hielden de boel nauwlettend in de gaten. “Heeft u wel een perskaart bij u?”, vroeg de beveiliger beneden nog streng, voordat hij de knop van de lift naar boven wilde indrukken. Op de bovenste verdieping keek kandidaat-raadslid Rutger de Ridder geamuseerd om zich heen. “Het is weer eens wat anders hè, een feestje in de Binckhorst. Een teken dat we een nieuwe koers inslaan.” Maar de keuze om juist op het voormalige industrieterrein de verkiezingsuitslagen af te wachten, was eigenlijk vrij voor de hand liggend. Het was of Scheveningen of de Binkhorst: twee gebieden waar Boudewijn Revis de laatste vier jaar van zijn wethouderschap zeggenschap had.

Revis

Even voor elven werd, toen de eerste 25 procent van de stemmen geteld was, werd op grote schermen van kanaal gewisseld naar de live-uitzending van Omroep West. De meeste VVD’ers waren inmiddels als een halve maan om Revis heen gaan staan. Frits Huffnagel, die in z’n eentje het lokale VVD-partijprogramma had geschreven, schoot nog even voorbij op beeld. Daarna volgde een oorverdovend gejuich: acht zetels voor de VVD. Samen met Groep de Mos koploper. Revis schoot het podium op. Een en al glimlach op zijn gezicht. “De VVD heeft laten zien dat als je bestuurt, je geen zetels hoeft te verliezen. De avond is nog jong, we gaan nek aan nek met Groep de Mos, maar we kunnen de grootste worden,” reageerde hij uitgelaten. Ook toen even later premier Mark Rutte het podium besteeg, joelde de menigte uitbundig. “Een schitterende uitslag lijkt zich af te tekenen,” sprak de premier opgetogen.

Hond

De stemming sloeg iets om toen het rond half twaalf bij de tweede peiling duidelijk werd dat de VVD toch níét de grootste zou worden, maar concurrent Groep De Mos. Het verschil: 7-9. Revis, die opeens hees klonk van al het geschreeuw van even daarvoor, bleef positief: “In elk geval winnen we fors, ten opzichte met vier jaar geleden hebben we er drie zetels bij.” Alles lag volgens de lijsttrekker nog open. Met wie hij wilde samenwerken, liet hij in het midden. “Daar is het nu te vroeg voor, al sluiten we de PVV uit.” Op de vraag wat hij de volgende ochtend als eerste zou doen, reageerde hij nuchter: “Dan laat ik de hond uit.”

 

 

 

 

 

Bekijk meer van