Jan Klaassen van Dam naar Zuiderpark
Het Zuiderparktheater pakt zaterdag 18 augustus uit met een ‘Internationaal Volkspoppenfestival’. Een oud vermaak, maar bij kinderen (en volwassenen) nog altijd populair
‘Heerekrintjes’, heet het festival. Heerekrintjes? “Ja,” zegt Laura Cornelisse van het podium in het Zuiderpark dat voorheen Openluchttheater heette, “dat is een verbasterde vloek die poppenspelers vroeger gebruikten wanneer zij bij chique families optraden en er een beetje net gesproken moest worden.” Een ‘bastaardvloek’ dus. Zoals bijvoorbeeld potjandorie of potverdrie afgeleid zijn van verdomme. Maar welke echte krachtterm er dan schuilgaat achter heerekrintjes is niet duidelijk. Of het moet ‘heere m’n tijd’ zijn, maar dat is nauwelijks grof te noemen.
Hoe dan ook, onder de noemer Heerekrintjes treden zaterdag poppenspelers uit verschillende culturen op in het diep in het Zuiderpark gelegen theater. Allereerst is er een optreden van de bespeler van een van bekendste poppenpodia van het land, de Poppenkast op de Dam. Egon Adel presenteert personages Jan Klaassen en Katrijn in twee episodes. ‘Jan Klaassen moet op de baby passen’ en ‘Het traditionele verhaal van Jan Klaassen’, waarin de held alles overkomt en hij overwint wat een eenvoudig mens kan tegenkomen. Liefde, macht, het kwaad, leven en dood.
Britse poppentraditie
Adels vakgenoot Robert Styles vertegenwoordigt de Britse poppentraditie. Hij is dé vertolker van de traditionele ‘Punch & Judy’, de Britse Jan Klaassen en Katrijn. Punch & Judy is een combinatie van handpoppentheater en slapstick comedy. De traditie gaat terug tot het zestiende-eeuwse, Italiaanse geïmproviseerde straattheater van de ‘commedia dell’arte’.
Italië zelf treedt aan in de persoon van Bruno Leone. Hij wordt alom beschouwd als de redder van de Napolitaanse straatpoppenkasttraditie en meer in het bijzonder van het Pulcinellaspel, dat dreigde uit te sterven. Bruno zocht de laatst overgebleven poppenspeler, Nunzio Zampella, op en leerde van hem alles wat hij kon leren.
Sindsdien is Bruno samen met zijn artistieke collega’s en leerlingen verantwoordelijk voor een opleving van de traditie. In het Zuiderpark brengt hij ‘Het traditionele verhaal van Pulcinella’. Pulcinella is de basis geweest voor alle Europese poppenkasttradities, ook voor Jan Klaassen en Katrijn en Punch & Judy.
Reusachtige pop in het Zuiderpark
Iets heel anders belooft ‘GiGantica’ te worden. Hier gaat het om het bespelen van een vierenhalve meter hoge pop. De Jochen Lange Company geeft een workshop voor zes kinderen. Geleerd wordt deze reusachtige pop te bespelen en ermee rond te lopen in het park. Lange, een van Nederlands bekendste poppenmakers, is als docent verbonden aan de opleiding Poppen- en Objecttheater van het Haags Theaterhuis. Wie wil deelnemen aan de workshop moet een mailtje sturen naar: sandra@zuiderparktheater.nl.
Heerekrintjes biedt ook een achtergrondprogramma. Zo tonen Hank (77) en Jan Brouwer (80), die veertig jaar betrokken waren bij Poppentheater Harlekijn, hun personage Harlekijntje en de vele handpoppen uit de verhalen die rond dit figuurtje zijn gemaakt. Zelf even de poppen bespelen in de poppenkast mag ook.
Je hebt ‘stokpoppen’ (bewogen met stokken), ‘snaarpoppen’ (aan draden) en handpoppen. Maar de laatste decennia rukken ook, vooral in filmpjes, de ‘vingerpoppetjes’ op. Anne Dronkers, docent van de opleiding Poppen- en Objecttheater van het Haags Theaterhuis, geeft de workshop vingerpopjes maken en hoe je ermee kunt spelen in de poppenkast.
Volkspoppenfestival Heerekrintjes, zaterdag 18 augustus, 11.00-15.00 uur, Zuiderparktheater. Meer informatie: www.zuiderparktheater.nl