Ratatouille met Haags tintje in nieuw ballet

Ratatouille komt naar Den Haag. DeDDDD maakte een kerstballet van het bekende verhaal van de kokende rat. Als altijd met kinderen, amateurdansers, karakterrollen én professionele dansers.

Door

De Dutch Don’t Dance Division (DeDDDD) komt met een gloednieuwe kerstproductie: ‘Ratatouille – Het Ballet. Linguini’s kerstmenu’. Artistiek leider Thom Stuart is er ontzettend trots op: “Iedereen kent wel het verhaal van de jongen die niet kan koken, maar beroemd wordt door een kokende rat. Wij hebben daar een compleet nieuwe creatie van gemaakt. Ik ben altijd op zoek naar verhalen die geschikt zijn voor de kersttijd. We hadden een danser in het gezelschap van wie de anderen zeiden dat hij op Linguini leek. En ik vroeg: ‘Wie?’ Zo ontdekte ik Ratatouille. Het is niet direct een kerstverhaal, maar ik heb het daar wel naar omgewerkt. En het is perfect voor karakterrollen: er is ruimte voor groepen kinderen als ratten, als groenten en als koks. Het ballet is losjes geïnspireerd op de bekende film, maar is geen directe remake. Dat mogen we ook niet. Ik heb er een Haags tintje aan gegeven, zoals aan al onze kerstvoorstellingen. Het decor (in Amare, red.) is een prachtig dieptebeeld van het Lange Voorhout, de mooiste straat van Den Haag, en je kijkt helemaal tot Escher in Het Paleis. Aan het eind geven we het toneel een kerstmake-over, het gaat sneeuwen en dan vieren we een groot kerstfeest!”

Radijsje

Stuart koos voor de balletmuziek ‘Cipollini’ van Karen Khachaturian, maar dat was oorspronkelijk niet het plan, vertelt hij. “Bij vorige producties werkten we vaak met Carl Davis en die zou ditmaal voor het eerst een ballet speciaal voor ons componeren. Maar helaas is hij in augustus 2023 overleden. Toen hoorde ik een cd van ‘Cipollino’, een ballet uit de jaren zeventig. Karen Khachaturian was een neef van de beroemde Aram Khachaturian. In Nederland kent bijna niemand ‘Cipollino’, maar in de voormalige Sovjet-Unie wel. Ik hoor de Oekraïners in de cast: o ja, daar heb ik als kind in gedanst, ik was een radijsje.”

 

Componisten zitten misschien in hun eentje achter de piano, maar choreograferen doe je in elk geval deels in de studio
Artistiek leider Thom Stuart (DeDDDD)

 

“Het is echt verhalende muziek, vol grappige momenten en romantische scènes. Als er een achtervolging in zit, hoor je dat in de muziek. Natuurlijk moest ik me de muziek helemaal eigen maken. Ik heb de cd wel honderd keer geluisterd en heb besloten dat ik de volgorde een beetje om moest husselen.” Ook in de rolverdeling moest Stuart het een en ander aanpassen. “In het origineel zit maar één vrouwelijke hoofdrol. Daarom heb ik van man, broer en vader rat een vrouw, zus en moeder gemaakt. En scènes met veel tekst heb ik simpeler gemaakt.”

Blij met cast

En nu staan 76 mensen per cast in de startblokken. Kinderen, karakterrollen en amateurdansers. Achttien professionele dansers staan in alle voorstellingen. “Dat zijn Linguini, de chef-kok, de rattenvangers en Haags volk,” somt Stuart op. Linguini is uiteindelijk niet de danser geworden die als inspiratie fungeerde, Bastien Calef. “Bastien heeft inmiddels een vaste baan in Frankrijk en moet daar rond de feestdagen natuurlijk ook optreden,” legt Stuart uit. “Maar nu hebben we Francesco Cusumano in die rol en die is fantastisch, zo expressief. Ik ben heel blij met mijn cast. Van het weekend heb ik juist de choreografie min of meer afgekregen. Componisten zitten misschien in hun eentje achter de piano, maar choreograferen doe je in elk geval deels in de studio. Zeker voor de profs. De kinderdansjes heb ik van tevoren afgemaakt en leer ik de kinderen aan in de studio.”

Stuarts partner Rinus Sprong heeft ook een kleine rol. “Hij is eigenlijk al dood als de voorstelling begint,” zegt Stuart. “Hij speelt de tv-kok waar oma naar kijkt en hij komt terug als geest.” Belangrijker dan dat: Sprong ontwerpt de 154 kostuums. “Vroeger werkten we met een Duits kostuumatelier,” zegt Thom Stuart, “nu maakt de Haagse Cindy Innemee de balletkostuums, en Bernadette Kijzers, die vroeger voor De Appel werkte, en Daan Wieman, gepensioneerd meesterkleermaker van het Nationale Toneel, maken de jurken en de mannenpakken. En het decorontwerp is van Pink Steenvoorden. Het wordt allemaal steeds Haagser!”

De Dutch Don’t Dance Division, ‘Ratatouille – Het Ballet. Linguini’s kerstmenu’, woensdag 25 tot en met zaterdag 28 december, Amare. Meer informatie: www.ddddd.nu

Standaardportret
Bekijk meer van