Na lijdensweg toch ‘The Jerusalem Passion’

Na verschillende keren corona-uitstel is het op 25 juni dan toch zover: The Jerusalem Passion wordt uitgevoerd in Amare.

Door

Eindelijk dan. Na de dramatische coronalockdowns gaat het er toch van komen: de uitvoering van ‘The Jerusalem Passion’ in Den Haag. Dirigent Hans Matla is er nu zeker van. Op zaterdag 25 juni gaat het gebeuren in Amare. “De Jerusalem Passion. Het leek een echte lijdensweg te worden, met het uitstel elke keer. Maar nu is het bijna zover. Met zo’n 150 zangers en zangeressen gaan we dit grote werk uitvoeren.”

The Jerusalem Passion is een compositie van de Australiër Murray Wylie. De muziek is musicalachtig en dat blijkt ook uit de begeleiding. Behalve het Metropole Orkest zijn er ook een combo, een bandoneonspeler en een organist bij betrokken. En er zijn vijf vocale solisten. De koorzangers stammen onder meer uit de Voorburgse Corda-koren, die Matla leidt, maar er doet ook een projectkoor mee. Door alle gedoe zijn er wel wat zangers afgevallen, maar het geheel is nog sterk genoeg voor de vele zesstemmige passages die in het stuk voorkomen.

Oekraïne klinkt door

Hans Matla paste de teksten hier en daar nog aan. “Met toestemming van de componist heb ik de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne erin verwerkt.” Naast de muzikale delen zijn er ook twee vertellers die ‘het verhaal’ vertellen. In het eerste deel is dat het lijdensverhaal van Jezus, daarna volgt een visioen van het nieuwe Jeruzalem, zoals dat wordt beschreven door de evangelist Johannes in de Openbaring: ‘En ik zag de heilige stad, een nieuw Jeruzalem, nederdalende uit de hemel, van God, getooid als een bruid, die voor haar man versierd is.’ “Maar je hoeft niet gelovig te zijn om dit mooi te vinden,” verzekert Matla. “Iedereen neemt hier iets van mee. Er zijn nog veel kaarten beschikbaar. Concertbezoek moet bij velen weer terug in het systeem komen, lijkt het.”

Dirigent Hans Matla. | Foto: PR

Het had niet veel gescheeld of het concert was toch niet doorgegaan. Matla (68) kreeg op 1 mei een herseninfarct, was tijdelijk zijn spraak kwijt en ondervond motorisch ongemak. “Ik ben grotendeels hersteld, al is het natuurlijk wel zwaar om zo’n groot stuk te dirigeren. Maar ik ga ervoor.”

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van