Muzikale kroegentocht PrinsjesNach wil kleine traditie worden

Op de derde maandag van september start een nieuwe traditie. PrinsjesNach is ‘een feestje voor de Haagse muziekscene’.

Door

Een festival met een grote F wil het absoluut niet zijn. Van het woord ‘grootschaligheid’ krijgen ze al de kriebels, en hun eerste PrinsjesNach op maandag 18 september, is hoogstens een puur-ludieke knipoog naar de befaamde KoninginneNach. Wat het op die aanstaande derde maandag in september wel moet worden? ‘Een door en door Haagse muzikale kroegentocht, lief en kleinschalig. Het begin van een nieuwe traditie in de koninklijke Haagse binnenstad,’ zeggen ze.

De initiatiefnemers achter de nieuwe PrinsjesNach zijn trompettist Michael Varekamp, altijd goed voor een notenbalk vol ideeën, Sarah de Bruijn met een historie in het organiseren van culturele evenementen en werkzaam voor het Bureau Marketing Haagse Binnenstad en Lucy Zuiderwijk, werkzaam voor datzelfde bureau en met haar Hummingbird Music doende met programmeren en stimuleren van muziek.

 

We sluiten af in De Zwarte Ruiter, omdat die zaak een muziekhistorie heeft
Sarah de Bruijn, organisator

 

‘We hebben ons als Haagse stappers, cultuurliefhebbers en ondernemers sinds jaar en dag afgevraagd waarom niemand in het gat sprong van de avond voor Prinsjesdag,’ schreef Varekamp eerder.

Klein budget

Hij en Sarah de Bruijn deelden al in 2019 hun ideeën over een kleinschalig Haags muziekevenement, de coronaperiode legde die gedachten stil, maar in de lente van dit jaar doken ze weer dringend op. De Bruijn: “In opdracht werk ik aan een bundeling van evenementen voor de Haagse binnenstad, van die rondvaart op de Hofvijver van een paar jaar geleden tot de buitenbioscoop. Het werd tijd voor die PrinsjesNach. Met een klein budget van ons bureau konden we starten.”

Het idee sloeg aan. Er meldden zich al snel meer dan vijftien enthousiaste kroegen, restaurants – en zelfs de Waalse kerk – als deelnemers. “We hebben bewust gekozen voor de route Noordeinde-Hofkwartier, met een afsluiting in De Zwarte Ruiter omdat die zaak een muziekhistorie heeft,” aldus De Bruijn. “Kroegen en restaurants leveren een bescheiden bijdrage, we houden de kosten laag omdat bijna alles akoestisch is, we geen technisch ingewikkelde dingen hoeven te doen en het zo financieel beheersbaar blijft.”

De muzikale invulling van de kroegentocht is bijzonder. ‘Een feestje voor de Haagse muziekscene’ moest het worden, vond Varekamp al vanaf de start. Meer dan zestig Haagse muzikanten zijn er inmiddels te horen, waarbij – zeer opvallend – niet één muziekstijl overheerst. Van chansons tot oude beat, van jazz tot country. Maar nooit, zegt Varekamp, middle of the road.

Latijnse jazz

Steeds muziek met originaliteit op weg naar een eigen persoonlijkheid. Op de website is een helder tijdschema te vinden met het wie en waar van de groepen. Bovendien zijn op Spotify meer dan dertig voorbeelden van hun muziek te beluisteren. Of het nu de stevige, latijns onderlegde jazz is van Nueva Manteca (te horen in het Proeflokaal) of de subtiele Franse chansons van Tess Merlot (in de Waalse kerk en ’t Hoekpandje). Van het rhythm & blues-folk-werk van Stringcaster (in De Twee Heeren) gaat het naar de ‘Hot Club’-swing van de Basily Gipsy Family (in ñ). Of naar de liedjes van Hagenezen Henk & Melle (in Hoppzak): Henk Koorn, bekend van Hallo Venray, en Melle ‘Smutfish’ de Boer.

 

Je kunt ook in de kleinere zaken blijven zitten en daar een paar verschillende groepen horen
Michael Varekamp, organisator

 

Opvallend in de muzikale kroegentocht is het aandeel van eigen liedjes en vormen van woordkunst, waaronder het compleet verrassende werk van de band Kopsmart (in The Bookstor Café, Noordeinde). Hun naam is de Scheveningse variant van ‘hoofdpijn’ en hun gezongen teksten klinken in het uitstervende Scheveningse dialect. Er is af en toe geen woord van te verstaan, je vraagt je als nieuwkomer zelfs af uit welk land die gasten eigenlijk komen. Origineel.

Dat geldt ook voor Meyendel (te horen in Le Café), de aan de Haags-Wassenaarse duinpan ontleende naam van het duo Jesse Evers en Ingmar Spaaij, bekend van hun single ‘Lola’. De formatie Spinvis en iemand als Bruce Springsteen zijn hier inspiratiebronnen. Met teksten die vaak hun voeten in Haagse aarde hebben.

Hommage-zonder-ophef

PrinsjesNach is daarmee ook een brede hommage-zonder-ophef aan de muziek van Den Haag. Michael Varekamp geeft het startsein ervoor (19.00 uur) met zijn PrinsjesNach Orchestra bij Palmette op de Plaats waar cultuurwethouder Saskia Bruines dan net haar welkomstwoord heeft gesproken. Het eindigt (22.30 uur) met een optreden van de Haagse zanger en nachtburgmeester Pat (‘Dreamgirl’) Smith in De Zwarte Ruiter. Een kroegentocht-op-muziek die je van plek naar plek mee kunt lopen. Of, zegt Varekamp: “Je kunt ook in de kleinere zaken blijven zitten om daar dan twee of drie verschillende groepen te horen.”

PrinsjesNach wil onnadrukkelijk, intiem en gemakkelijk zijn en absoluut anders dan de bekende festivalkolossen. Nu maar hopen op mooi weer die derde maandag in september.

PrinsjesNach, maandag 18 september, 19.00-23.00 uur, diverse locaties op het Noordeinde, in het Hofkwartier en op de Grote Markt. Gratis toegankelijk.

Standaardportret
Bekijk meer van