Harry Jekkers gaat solo in de schouwburg

De titel van het programma (‘Achter de duinen’) verwijst naar het lied ‘O, o Den Haag’,

Door

Harry Jekkers trad recent weer op met zijn Klein Orkest, maar vanaf september staat hij met een solovoorstelling in de Koninklijke Schouwburg. ‘Achter de duinen’ heet de show, waarmee Jekkers op de zondagmiddag Paul van Vliet opvolgt, die na dit seizoen echt gaat stoppen.

De titel van het programma verwijst uiteraard naar het lied ‘O, o Den Haag’, dat Jekkers in 1982 schreef onder het pseudoniem Harry Klorkestein. Het is voor het eerst sinds 23 jaar dat de in Den Haag geboren en getogen cabaretier weer in een solo-voorstelling te zien is. Toen het verzoek kwam van de schouwburg hoefde Jekkers niet lang na te denken, zegt hij. “Ik vind het een enorme eer om de Nestor van het Nederlands cabaret op te volgen en vooral om dat te doen in de schouwburg waar ik als kind vroeger voorbij fietste. Ik vroeg dan aan mijn vader: ‘Waarom is die schouwburg eigenlijk Koninklijk?’ ‘Omdat de Koningin daar altijd naar toneel gaat kijken’, zei hij, ‘dus dat is niks voor ons.’’’

Harry Jekkers ‘Achter de duinen’

In ‘Achter de duinen’ put Jekkers met liedjes en conferences uit zijn Haagse jeugd. Over zijn oer-Haagse vader, over klaverjassen en bier en over zijn Haagse moeder die weer meer een Haagse was dan een Hagenees. Maar de voorstelling blijft niet blijven steken in nostalgie, verzekert Jekkers. “Het Den Haag dat door de jaren heen veranderde komt ook ruim aan bod.”

Jekkers is nu nog met Klein Orkest te zien in de theaters. In ‘Achter de duinen’ begeleidt hij zichzelf op keyboard en gitaar. ‘Hij vertelt zijn verhalen voor het eerst sinds lange tijd op de gebruikelijke Jekkers-manier met een lach, een traan en een korrel zout,’ aldus de Koninklijke Schouwburg in een toelichting.

De kaartverkoop voor ‘Achter de duinen’ is op woensdag 14 februari begonnen; www.hnt.nl

Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van