‘Cuddly Toy’-zanger Andrew Roachford op Parkpop

Andrew Roachford scoorde in 1988 een grote hit met ‘Cuddly Toy’. Dat succes was in Nederland eenmalig. Maar dat deert zijn productie én fanatisme dertig jaar later geenszins. Zondag staat de 53-jarige Brit op Parkpop.

Door

‘Kun je over één minuut terugbellen? Ik heb eten op het vuur staan.” Op het moment van de afspraak voor een telefonisch interview staat Andrew Roachford met een spatel in zijn hand in de keuken van zijn Noord-Londense woning. Een onvervalst English breakfast, roerei met spek, is in de maak. Maar Roachford zet alles graag even op een lager pitje om over zijn talrijke muzikale activiteiten te vertellen.

De 53-jarige Brit is niet alleen een soloartiest die momenteel de laatste hand legt aan een nieuw studioalbum en aan de vooravond staat van een tournee langs Europese festivals – komende zondag op Parkpop in het Zuiderpark – sinds enkele jaren maakt hij ook deel uit van Mike & The Mechanics, de Engelse band onder leiding van oud-Genesis-gitarist Mike Rutherford.

“Het zijn totaal verschillende dingen,” vertelt Roachford aan zijn ontbijttafel. “Met Mike speel ik vrij gepolijste popmuziek. Dit heeft een ander geluid dan mijn eigen muziek, waarin spontaniteit een veel grotere rol speelt. Mijn eigen sound is ook een stuk rauwer.”

Commercieel hoogtepunt van Roachford

Het commerciële hoogtepunt van Roachford’s solocarrière ligt alweer dertig jaar achter hem, toen hij met het popnummer ‘Cuddly Toy’ wereldwijd een hit scoorde. Daarmee was de koek in Nederland op. Een echte eendagsvlieg dus.

 

Ik ben weer van ‘Cuddly Toy’ gaan houden, waardeer het om zijn charme, met de typische ‘eighties vibe’.
Andrew Roachford

 

Maar dat deert de man met roots op het Caribische eiland Barbados niet. “Ik mag dan misschien geen popster meer zijn, ik vind wel dat ik mij goed heb ontwikkeld. Mijn muziek heeft een ander geluid gekregen. Dat is natuurlijk risicovol, je kunt fans verliezen. Ik bedoel: het is niet vanzelfsprekend dat de liefhebbers van mijn catchy popsongs uit de jaren tachtig de jazz, r&b en blues die ik nu maak ook slikken. In vergelijking met toen is mijn stemgeluid veel rauwer. Maar zo’n ontwikkeling moet je doormaken om relevant te blijven. Weet je, als je stil blijft staan, stel je als artiest niet veel meer voor. Ik moet zeggen, het pakt goed uit. Ik vind dat er nu meer diepte in mijn muziek zit. En volgens mij ben ik ook weinig fans kwijtgeraakt.”

Prince

‘Cuddly Toy’ maakt wel steevast deel uit van de Roachford’s liveshows, al was dat ooit anders.

“Ik geef het toe: de liefde voor die song was ik even helemaal kwijt. Ik heb het een aantal jaren niet gespeeld. Maar toen ik een concert van Prince bezocht, kwam de ommekeer. Ik verheugde mij zó op zijn grote hits, ‘Purple Rain’ en dat soort nummers. Maar die klassiekers speelde hij toen helemaal niet. Daar baalde ik van en toen realiseerde ik mij plotseling dat ik mijn publiek op die manier ook wel teleurstelde. Ik ben weer van ‘Cuddly Toy’ gaan houden, waardeer het om zijn charme, met de typische ‘eighties vibe’. Weet je: het past bij die tijd. Ik was jong en dan vind je snel iets cool.”

Ook op Parkpop zal ‘Cuddly Toy’ klinken, belooft Roachford het Haagse publiek. Het is niet de eerste keer dat de Brit zijn opwachting maakt in het Zuiderpark. “Jeetje, volgens mij was de vorige keer ergens halverwege de jaren negentig,” denkt hij hardop. “Living Colour stond toen op het programma. Dat kan ik mij nog herinneren. Net als de sfeer, ik weet nog dat de mensen écht voor de muziek kwamen en deze ook openlijk waarderen. Ik kijk ernaar uit weer in Den Haag te spelen.”

***

Parkpop: drie dagen popmuziek

Parkpop is inmiddels meer dan een zondagje in het Zuiderpark. Dit jaar duurt het festival voor het tweede jaar op rij drie dagen. Het begint op vrijdag 22 juni met Parkpop Downtown. Op diverse locaties in de binnenstad, zoals poppodium het Paard en café De Zwarte Ruiter, zijn gratis optredens. Onder andere reggaezanger Amartey en blueszangeres Ciara Thompson zullen hier spelen.

Een dag later is in het Zuiderpark Parkpop Saturday Night, voorheen Night at the Park. Op dit betaalde evenement (toegang is 38,50 euro) geven onder anderen de Britse zangeres Kim Wilde en popband De Dijk acte de présence.

Op zondag 24 juni is het gratis festival Parkpop, eveneens in het Zuiderpark. Naast Andrew Roachford treden hier bijvoorbeeld Danny Vera (rockzanger bekend van onder meer het tv-programma ‘Voetbal Inside’), de Zeeuwse popband Bløf en hiphopformatie De Jeugd van Tegenwoordig op.

Meer informatie: www.parkpop.nl

Standaardportret
Bekijk meer van