Na nieuwe naam (KOO) flirt Koorenhuis met andere locatie
KOO heet het Koorenhuis voortaan. “Korter en krachtig,” aldus Gert Jan Bots. De directeur bezint zich intussen op een volgend plan: verhuizen naar het Spuiforum. “Het zou voor synergie zorgen met andere culturele partijen.”
‘KOO zou prima passen in het Spuiforum’
Stichting Koorenhuis heeft sinds vorige week vrijdag een andere naam: KOO (Kunst Onderwijs Organisatie). Het was nodig, vonden de gemeente, de directeur en uiteindelijk ook de raad van toezicht van het kunstencentrum. “KOO is korter en krachtiger. Onze oude naam leidt in de stad alleen maar tot verwarring,” vertelt directeur Gert Jan Bots in zijn werkkamer bovenin het pand aan de Prinsegracht. “Het gebouw is niet meer van ons, maar mensen denken dat nog wel.” Bij het voorstel om beneden een foto te maken, kijkt Bots dan ook bedenkelijk: “Nee, dat is niet handig, die ruimte is van Prins27. Wij zitten alleen nog maar op deze gang en die hieronder.”
KOO
Het Koorenhuis was ooit dat grote, levendige kunstencentrum in de binnenstad. Wilde je wat creatiefs? Dan was het bijna vanzelfsprekend dat je hier gitaarles nam, een zangcursus deed of een toneelles volgde. Maar toen kwam de dramatische bezuinigingsronde in 2012: de subsidie van 6,5 miljoen euro per jaar werd teruggebracht tot 750 duizend euro per jaar. Om twee redenen: enerzijds was het Koorenhuis in de ogen van de gemeente zowel bemiddelaar als aanbieder op het gebied van cultuureducatie op school. Dus een monopolist. Anderzijds wilde de overheid geen subsidie meer steken in het aanbod van cultuureducatie in de vrije tijd. Het gevolg was een enorme ontslagronde, waarna vaste medewerkers verder moesten als zzp’ers. Een deel bleef gelieerd aan het Koorenhuis, een deel ging zijn eigen weg en zette nieuwe initiatieven op, zoals de Muziekacademie Den Haag aan de Raamweg.
We bieden kunstonderwijs aan in de stad, daar waar het niet vanzelf gaat
De naam mag dan veranderd zijn, het woord ‘Koorenhuis’ hangt nog steeds aan de gevel. “Daar kan ik niks aan doen,” zegt Bots. “We delen het pand nu met twee andere partijen: Prins27, verantwoordelijk voor de exploitatie en Cultuurschakel, het onafhankelijke bemiddelingsbureau tussen vraag en aanbod op het gebied van cultuureducatie en -participatie. Prins27 noemt zich in zijn nieuwe positionering ‘In het Koorenhuis’. De website Inhetkoorenhuis.nl linkt naar de site van Prins27. Het pand is van de gemeente, die financiert Prins27. Het ligt dus aan hen wat ze verder doen met de invulling van dit gebouw.”
Impresario
Om mensen duidelijk te maken wat het Koorenhuis dan wel is, legt Bots uit: “We bieden kunstonderwijs aan in de stad, daar waar het niet vanzelf gaat. Zoals op scholen, in bibliotheken en in verzorgingshuizen. Daarnaast doen we de collectieve marketing voor zo’n tachtig docenten. We bieden ook trainingen aan en zorgen voor fondsenwerving. Een ander voordeel is dat ze bij ons op plekken komen, waar ze normaal niet zo makkelijk een voet tussen de deur krijgen. Je kunt niet zomaar naar een verzorgingstehuis bellen en zeggen: ik ben een geweldige muziekdocent, kan ik bij jullie terecht? Wij kunnen die deuren wel openen.”
Zoals Bots het omschrijft, lijkt KOO net een impresario. Bots schiet in de lach. “Impresario, ja, zo zou je ons wel kunnen noemen. Maar wel een impresario voor docenten die hun vak verstaan. De gitaarleraar op de hoek, of de vioollerares die zichzelf aanprijst in de Albert Heijn, ja, daarvan moet je maar afwachten of ze goed zijn. Wij maken een selectie aan de hand van twee sollicitatiegesprekken en aanbevelingen door collega-docenten.” Wie goed genoeg is, krijgt tegen betaling een plek op de site.”
Spuiforum
De gemeente kan tevreden zijn. Zij wilde, nadat de splitsing tot stand kwam, het liefst zo snel mogelijk een naamswijziging. Maar de raad van toezicht had meer tijd nodig. Voorzitter Bert Klerk, die ook bij het gesprek zit: “Wij waren er toen nog niet aan toe. Gert Jan wel hoor, maar wij hebben nu eenmaal iets meer grijze haren dan hij. De organisatie moest eerst weer in rustiger vaarwater komen en dat is gelukt. Het waren spannende jaren.”
Zou na deze naamsverandering een verhuizing niet een volgende stap zijn? Bots en Klerk kijken elkaar veelbetekenend aan. Bots: “Als we hier blijven, zal de verwarring blijven. Tja, een andere plek. Het Spuiforum zou een prachtige, nieuwe omgeving zijn. Het zou voor synergie zorgen met andere culturele partijen. Er is aan het Spui misschien niet zo veel ruimte meer over, maar we hebben ook niet veel nodig. Ook al merk ik uit gesprekken met de toekomstige huurders dat ook zij nog steeds denken dat we straks met een heel team van docenten en cursisten komen binnenwandelen.
Prinsegracht
Het grappige is: we doen al veel samen. Samen met het Residentie Orkest organiseert KOO het meerjarige educatietraject ‘Ontdek het Orkest’ en ook met het conservatorium hebben we een nauwe band, want de alumni willen vaak als docent aan de slag bij ons. Het zou dus best praktisch zijn om bij die partijen in de buurt te zitten. Maar het kan ook dat hier aan de Prinsegracht weer kleine culturele clubjes komen. De toekomst zal het leren. We laten het aan het natuurlijke verloop over.”
KOO, Prinsegracht 27. Meer informatie: www.koo.nl