Handschriften Margriet de Moor naar Literatuurmuseum

Schrijfster Margriet de Moor, die beroemd werd met haar roman ‘Eerst grijs, dan wit, dan blauw’, heeft een aantal handschriften en typoscripten van haar werken geschonken aan het Literatuurmuseum in Den Haag.

Door

De Moor droeg onlangs de handschriften en typoscripten van de romans ‘De virtuoos’ (1993) en ‘De Kreutzersonate’ (2001) over aan het museum. Bovendien schonk zij acht bladen van het manuscript van ‘Eerst grijs, dan wit dan blauw’ (1992), het enige dat van de oerversie van het boek bewaard is gebleven.

Typoscript met handgeschreven correcties van de roman ‘De Kreutzersonate’. | Foto: Literatuurmuseum

AKO Literatuurprijs

Margriet de Moor (1941) is een gevierd schrijfster van wie werk in 24 talen is vertaald. Haar doorbraak kwam in 1992 met de roman ‘Eerst grijs, dan wit, dan blauw’, waarmee ze de AKO Literatuurprijs (nu: Boekenbon Literatuurprijs) won. De Moor is ook professioneel musicus, wat doorklinkt in haar boeken. Ze studeerde solozang aan het Koninklijk Conservatorium en specialiseerde zich in de moderne muziek (o.a. Alban Berg en Pierre Boulez).

Portret van Margriet de Moor door haar man Heppe. | Collectie: Literatuurmuseum

De Moor trouwde In 1966 met beeldend kunstenaar Heppe de Moor (1938-1992). Ze kregen twee dochters, Lara (1969), die beeldend kunstenaar is, en Marente (1972), die in de voetsporen van haar moeder trad en schrijfster werd.

Groeiende collectie

Het Literatuurmuseum beheert een grote collectie materiaal van Nederlandse schrijvers en illustratoren. Dankzij vele verwervingen neemt de omvang van de collectie jaarlijks toe. Vaak is archiefmateriaal afkomstig uit nalatenschappen, maar het komt ook voor dat schrijvers zelf besluiten (een deel van) hun archief aan het museum te schenken. Zo stond vorig jaar bijvoorbeeld Ilja Leonard Pfeijffer zijn schrijversarchief aan het museum af.

 

Standaardportret
Bekijk meer van