Haagse designers strijden met hun cantharel om eerste plaats bij Folly Art Festival in Drenthe

De Haagse Hanneke van den Borne en haar ex-studiegenoot Maurice Reijm ontwierpen een gigantische paddenstoel, gebaseerd op de cantharel. De ‘folly’ is te zien op het Folly Art Festival in Drenthe.

Door

Hanneke van den Borne (38) woont met man, kind en zes andere gezinnen aan de rand van Den Haag in een oude school. Het complex is omgebouwd tot een klein paradijs met veel groen eromheen. “Hier is ook de paddenstoel (‘Padə(n)stul’) gebouwd,” zegt ze. De Padə(n)stul is een van de geselecteerde ontwerpen van het Folly Art Festival in Norg, een dorp in Drenthe.

‘Nutteloze’ bouwsels

Samen met haar voormalige studiegenoot Maurice Reijm (40) bedacht Van den Borne de ‘folly’: een bouwwerk zonder functie, ook wel landschap-art of vermaak-architectuur genoemd. Al vele honderden jaren bouwen mensen deze ‘nutteloze’ bouwsels in hun tuin of op hun land. De wedstrijd Folly Art Norg bestaat inmiddels vijf jaar. De organisatie kiest jaarlijks uit ongeveer honderd inzendingen vijftien kandidaten die aan het festival mee mogen doen. Het ontwerp van Van den Borne en Reijm viel zo in de smaak dat deze op de poster van het Folly Art Festival staat afgebeeld.

De Haagse Hanneke van den Borne en haar ex-studiegenoot Maurice Reijm ontwierpen een gigantische paddenstoel, gebaseerd op de cantharel. De ‘folly’ is te zien op het Folly Art Festival in Drenthe.

De Haagse Hanneke van den Borne en haar ex-studiegenoot Maurice Reijm bij de gigantische paddenstoel, gebaseerd op de cantharel.

In Norg kunnen bezoekers een wandeling maken langs de vijftien kunstwerken. Er is een ‘follyroute’ van zeven kilometer uitgezet, een routekaart en informatiegids zijn verkrijgbaar en bezoekers kunnen op hun favoriet stemmen. Naast de officiële juryprijs, waarvan de winnaar op 27 augustus bekendgemaakt wordt, is er ook een publieksprijs.

Gek gebouwtje

Van den Borne en Reijm studeerden in 2011 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in de Haag, aan de afdeling interieurarchitectuur. Ze bleven incidenteel samenwerken en toen ze hoorden van het project in Drenthe besloten ze mee te doen.

 

Het idee van de folly komt uit Engeland
Maurice van Reijm

 

“Het idee van de folly komt uit Engeland,” zegt Reijm, “en wil zoveel zeggen als ‘gek gebouwtje’. In de negentiende eeuw had je daar die prachtige tuinen waar ze werden neergezet. Het waren kleine ruïneachtige gebouwtjes, eigenlijk alleen om naar te kijken. Voor onze folly hebben we gekeken naar de locatie. In Drenthe heb je echt nog oerbossen en daar kom je nog heel veel paddenstoelen tegen. De cantharel, die ze daar hanenkam noemen, doet het steeds minder goed vanwege de zure regen. Dat leek ons een mooi onderwerp om uit te diepen. Het is uiteindelijk een object geworden van ruim vier meter hoog en met een doorsnede van zes meter.”

Van den Borne vult aan: “Het geheel ziet eruit als de onderkant van de paddenstoel. Hij bestaat uit lamellen die van jute gemaakt zijn, geverfd met een extract van uienschillen en in een cirkel neergezet. De pvc-buizen die we gebruiken, worden gedeeltelijk hergebruikt. Zo laten we een minimale footprint achter.”

Folly

Reijm: “Een week voor het evenement kwamen alle vijftien deelnemers naar Norg om hun folly op te bouwen. We moesten van het kleine schaalmodel naar het uiteindelijke object toewerken, dat hebben we van tevoren allemaal hier in Den Haag gedaan, maar pas in Norg zagen we hem voor het eerst echt helemaal. We zijn heel trots, het is prachtig om de wind door de stof te zien gaan en alles te zien wapperen en bewegen. Dat doet iets met je.”

“De Padə(n)stul staat aan de bosrand, want wij wilden het liefst een open ruimte. Hij staat op het weiland van een boer waar je normaal niet mag komen, nu gaat de wandelroute eroverheen,” voegt Van den Borne toe.

Ook de maquettes van de folly’s zijn in Norg tentoongesteld en er is dit jaar vanwege het eerste lustrum een fototentoonstelling met alle voorgaande folly’s van Folly Art Norg.

 De ‘Padə(n)stul’, ‘Folly Art Festival’ t/m zondag 27 augustus. Dorpshuisstraat 1, Norg. www.follyartnorg.nl

Standaardportret
Bekijk meer van