Rechtbankdrama in Het Nutshuis

In het rechtbankdrama ‘The Prosecutor, The Defender, The Father and His Son’ staan twee ambitieuze advocaten tegenover elkaar in het proces tegen Milorad Krstić, die ervan wordt beschuldigd misdaden tegen de mensheid te hebben begaan tijdens de oorlog in Bosnië-Herzegovina. De film draait 16 mei in Het Nutshuis.

Door

Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag vormt het decor voor de film ‘The Prosecutor, The Defender, The Father and His Son’ (2015). Dit rechtbankdrama van de Bulgaarse regisseuse Iglika Triffonova vertelt het waargebeurde verhaal van twee jonge, ambitieuze advocaten. De twee komen lijnrecht tegenover elkaar  te staan in het proces tegen oorlogsmisdadiger Milorad Krstić. Deze militair wordt ervan verdacht misdaden tegen de mensheid te hebben gepleegd tijdens de oorlog in Bosnië-Herzegovina.

De verdediging is erin geslaagd om alle beschuldigingen aan het adres van zijn cliënt te weerleggen. Maar overtuigd van Krstić’s schuld roept de openbare aanklager een jongeman als getuige op die een voor Krstić belastende verklaring aflegt. De film combineert juridische scènes in Den Haag met intense fragmenten uit het Joegoslavische oorlogsgebied in de jaren negentig.

Mischa Wladimiroff en Fons Orie in Het Nutshuis

De film van Iglika Triffonova draait morgen (woensdag 16 mei) in Het Nutshuis. Naast de filmvertoning is er ook een debat over rechtspraak in het pand aan de Riviervismarkt. Gasten zijn Mischa Wladimiroff en Fons Orie. Zij waren als strafrechtadvocaat en partner nauw betrokken bij de zaak die de inspiratie voor de film vormde.

De film en het nagesprek maken deel uit van de serie ‘Recht op woensdag’. In de maand mei is er iedere woensdagavond een film over (historische) rechtszaken in Het Nutshuis te zien. Zo wordt op woensdag 30 mei de reeks afgesloten met een avond over de onafhankelijkheid van de rechtspraak.

Standaardportret
Bekijk meer van