Films kijken onder de sterrenhemel (foto’s)

Laat je uitdagen om na te denken over mens en natuur bij het Nutshuis, of stap bij het Humanity House in de leefwereld van iemand anders. Ook dit jaar is er weer volop kans om te genieten van de buitenbios.

Door

“De avond begint lokaal, in de tuin. En je wordt steeds uitgenodigd om een stapje groter te denken. Door het eten, door de gasten en daarna door de film.” Programmeur Hugo Emmerzael heeft in de maand augustus zorgvuldig een openluchtfilmfestival in elkaar gedraaid voor het Nutshuis, compleet met diner en minitalkshow vooraf.

In de tuin is elke augustuszaterdag een film te zien die raakt aan de ‘kwetsbare relatie tussen mens en natuur’. Dat klinkt hoogdravend, maar Emmerzael wilde juist voorkomen dat de hete zomeravonden gevuld worden met ‘belerende documentaires’. Dus koos hij meer poëtische, onderzoekende films. “Je komt naar de tuin om een mooie avond te hebben. En ik wil mensen verrassen en toch ook gewoon vermaken.”

Samsara in het Nutshuis

Eerst kun je nog aanschuiven om te eten. Juni Café verzorgt een diner in samenwerking met UrbanFarmers, HaagseZwam, Haagse Eitjes en Instock. Lokale, duurzame initiatieven die meteen ook hun verhaal vertellen.

Daarna praat Emmerzael met gasten om wat balletjes op te gooien voor mensen die de film gaan zien of om juist tegendruk te geven. “Om een soort handleiding te geven.” Bij de film ‘Samsara’ (25 augustus) is er bijvoorbeeld een ‘spoken word’-artiest aanwezig. “Dat is omdat er in de film niet wordt gepraat. Het is een prachtige caleidoscoop van momentopnames van mensen over de hele wereld. Geen tekst, geen interviews, maar een viering van beeld en muziek.”

 

Helemaal groots is de film ‘Voyage of Time’ (4 augustus), of in ieder geval het onderwerp: de geboorte van het heelal. “Daarmee gaat het ook over de mensen, de toekomst en de vraag: houdt het met ons op?” Vooraf zijn er wetenschappers van de TU Delft te gast, als tegenhanger. Emmerzael legt uit: “Cate Blanchett verzorgt de voice-over in de film en daardoor wordt het een haast romantisch verhaal over ruimte, tijd en poëzie. Het leven is toch iets waar we geen grip op hebben. En ook al snap je dat, je moet het toch gewoon leven.”

Na de film is het interpreteren, uitdagen en duiden voorbij. “Op een gegeven moment moet je het gewoon laten zien. Daarna ga je er lekker zelf mee rondlopen. Zelf conclusies trekken, in plaats van dat ze worden voorgeschoteld.”

Leefwerelden

Een paar honderd meter verder gooit het Humanity House eveneens de bioscoopzaal onder de sterrenhemel weer open, maar dan op de donderdagen in augustus. Op het buitenterras zijn vijf Idfa-favorieten te zien, het bekende documentairefestival uit Amsterdam.

Alle films zijn persoonlijke verhalen van mensen uit verschillende windstreken. Programmeur Paulien van Muijlwijk legt uit: “In een tijd waarin iedereen steeds meer in zijn eigen bubbel leeft, willen wij juist andere verhalen en nieuwe invalshoeken brengen. Onbekende leefwerelden in.”

De ‘buitenbios’ van het Humanity House.

Zo is er de film ‘Golden Dawn Girls’ (23 augustus) van de Noorse maker Håvard Bustnes die naar Griekenland vertrok om onderzoek te doen naar de rechts-extremistische politieke partij Gouden Dageraad.

Hun ideologie komt angstaanjagend dicht bij het nazisme. De top van de organisatie zit achter de tralies, dus volgt Bustnes een dochter, een vrouw en een moeder. Zij zetten het gedachtegoed voort en laten er geen gras over groeien. Maar terwijl ze hun interviews regelmatig stopzetten om ervoor te zorgen dat alles naar hun zin verloopt, laat Bustnes zijn camera gewoon aan staan.

Iran

Meer feelgood is ‘Before Summer Ends’ (9 augustus): Arash besluit na vijf jaar in Frankrijk terug te keren naar Iran. Maar zijn twee vrienden proberen hem te overtuigen om te blijven – dus nemen ze hem mee op een roadtrip. De vraag is of het een afscheidsreis wordt.

Volop kans dus om zo veel mogelijk buiten te zijn. En mocht het nou onverhoopt tóch gaan gieten van de regen… dan is de bioscoopzaal dichtbij.

 

Meer informatie: www.nutshuis.nl en www.humanityhouse.org, bundeltickets zijn beschikbaar.

 

 

Filmkijkers bij de buitenbios van het Humanity House. | Foto: PR

 

Arash en zijn vrienden tijdens hun roadtrip. | Still uit de film ‘Before Summer Ends’

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van