Ontwikkelaar wil Scheveningse Pier redden van ondergang
Hotels, een spa, kantoor- en conferentieruimte, een dakpark en een restaurant dat ’s nachts dienst kan doen als club. Daarmee wil ontwikkelaar Re:born de Pier nieuw leven inblazen.
Een witte maquette toont een verzonken entree van het plein voor de Pier naar de schuin omhooglopende overdekte wandelpromenade, met daarin horeca en winkels die niet concurreren met ondernemers op de boulevard. Een verdieping erboven een betaalbaar familiehotel. En op het dak zesduizend vierkante meter park. Op de eerste uitbouw rechts een nieuw reuzenrad en ruimte voor bijvoorbeeld conferenties. Op de uitbouw links een luxueuzer hotel met spa. En het diepst in zee een ‘entertainmenteiland’, met restaurant, club, uitwaaidek, uitkijktoren en kantoorruimte voor duurzame ondernemers.
Dinsdag werden de plannen voor de Pier in Scheveningen gepresenteerd aan zo’n 40 afgevaardigden die op verzoek van projectontwikkelaar Re:born namens honderden belanghebbenden hebben meegedacht over de herontwikkeling van het vervallen bouwwerk.
Pijnlijk
“Ik ben opgegroeid in Zoetermeer, maar kom al mijn hele leven op Scheveningen,” vertelt Re:born-directeur Saman Mohammadi in zijn kantoor aan het einde van de 300 meter lange pier, met uitzicht op zee. “Wie is hier niet geweest? Nog steeds trekt de Pier twee miljoen bezoekers per jaar. Maar het is pijnlijk dat locals er niet graag meer komen, door de verloedering en verpaupering. Wij willen dit icoon redden. Daarbij houden we rekening met alle wensen van omwonenden, ondernemers en de gemeente.”
De plannen zijn goed ontvangen, leert navraag onder betrokken ondernemers en omwonenden. “Het is prachtig nieuws voor heel Scheveningen,” vindt Martin Wörsdörfer, voorzitter van de Vereniging van Strandexploitanten Scheveningen. “Dit project kan een vliegwiel zijn. Voor je het weet zitten de congresganger bij ons op het terras.”
Hij is zo oud en vervallen, dat ik bij elke storm mijn hart vasthoud
Ook omwonenden zeggen ‘positief verrast’ te zijn. Manon, bijvoorbeeld, woont in een van de Oranjeflats met uitzicht op de Pier: “Hij is zo oud en vervallen, dat ik bij elke storm mijn hart vasthoud. Het is goed dat er nu iets gaat gebeuren.” Ook over wát de ontwikkelaar van plan is, is ze te spreken. “Er komt voor ieder wat wils, niet alleen voor toeristen. De verkoop van lokale producten, een nachtclub en wellness, dat is ook voor bewoners van de stad interessant. En het is fijn dat het niet gigantisch wordt. Ook de toren en de steel worden niet veel groter, dat stelt gerust.”
Grandeur
“Wij zijn niet van het megalomane, maar we zijn gericht op sociaal-maatschappelijk en duurzaam bouwen,” vertelt Mohammadi. Zijn bedrijf heeft de Pier gekocht van KondorWessels Vastgoed, dat plannen voor grootschalige nieuwbouw eerder zag stranden. “Ons plan is totaal anders dan dat van onze voorgangers,” aldus Mohammadi. “Zonder extra eilanden en hoge torens. Wel vernieuwd, voor iedereen toegankelijk, economisch vitaal, duurzaam en bereikbaar. Met de grandeur van vroeger, maar gericht op de toekomst.”
“Niets is minder duurzaam dan failliet gaan,” stelt Mohammadi. Volgens hem maakt de geplande herontwikkeling, die tientallen miljoenen gaat kosten, de Pier rendabel. “Door het hotel,” geeft hij toe. “Gratis toegang, een park op het dak, expositieruimtes en ruimte voor educatieve doeleinden vinden we belangrijk. Maar dat levert allemaal niets op.”
De manier om de Pier levensvatbaar te houden, is volgens de ontwikkelaar ‘functievrij’ bouwen, waarbij ruimtes makkelijk aan te passen zijn voor ander gebruik. “In het hoogseizoen richten we ons op toeristen, in het laagseizoen op de zakelijke markt. Maar wellicht veranderen de behoeften in de toekomst.”
Vaart en verzet
Re:born hoopt begin 2026 te kunnen starten met de verbouwing, om in 2028 klaar te zijn. “De promenade willen we al eerder weer openen voor het publiek. Daarna volgen één voor één de eilanden.” Er moet vaart worden gemaakt met de verbouwing, volgens de directeur. “De Pier is echt op z’n eind. Wat we nu doen is pappen en nathouden. Maar de staat van de constructie, met name de betonnen pijlers, verslechtert snel. En hoe langer we wachten, hoe hoger de kosten om dit te herstellen.”
Het nieuwe plan voor de Pier past volgens Mohammadi binnen de kaders van het bestaande bestemmingsplan. “Er moeten wel ontheffingen komen, voor de hotels, de kantoren en het reuzenrad.” Ook moeten de plannen nog langs de welstandscommissie en de gemeenteraad.
Gehele sloop zou de kans bieden een historische fout te herstellen
En ze kunnen op verzet stuiten van Vrienden van Den Haag, de vereniging die strijdt voor het behoud van het Haagse erfgoed is niet onverdeeld enthousiast over de schetsontwerpen. “De Pier moet een badplaatsverlangen oproepen,” stelt voorzitter Rupert van Heijningen. “Dat vraagt om een elegante vorm, een karakteristiek, slank silhouet. Afgaande op de tekeningen vrees ik dat dat ontbreekt.”
Het grootste bezwaar heeft de actiegroep tegen het ontwerp van de toren op de uiterste punt van de Pier. “Daar zien we een rond, plomp gebouw,” aldus Van Heijningen. Ook vreest hij dat de steel van de Pier niet transparant wordt. “Dan zal deze vanuit de verte werken als een gesloten muur, zoals een havenhoofd, met op het eind een flatgebouw in zee.” Hij geeft de voorkeur aan nieuwbouw. “Gehele sloop zou de kans bieden een historische fout te herstellen en de pier te verplaatsen in de as van het Kurhaus, waardoor de trappen vanaf het Kurhaus kunnen worden voortgezet in een loper de zee in. Dat zou monumentaal zijn!”
De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.