‘Voor wiet ben je bij ons aan het verkeerde adres’

Toeristen weten de weg naar de hofstad, allang geen slaperige regeringsstad meer, steeds beter te vinden. Ook het pas geopende hostel The Golden Stork is daardoor in trek. “In de weekenden draaien we erg goed.”

Door

“We hebben zelf veel gereisd en in hostels geslapen. We dachten, waarom zit dat niet in Den Haag?”, vertellen de Scheveningse broers Dennis (28) en Marcel (25) van der Plas. Zij zijn de eigenaars van hostel The Golden Stork (Gouden Ooievaar), een nieuwe hotspot aan de Bierkade. “We zijn apetrots op onze stad. Als er gasten komen, dan willen wij graag dat zij hét ultieme Den Haag zien.” Tijdens zijn opleiding Small Business and Retail Management schreef Dennis een ondernemingsplan om het concept uit te werken en zo werd The Golden Stork geboren.

Bij binnenkomst word je meteen met een glimlach begroet door een van de broers. De lobby is speels en warm ingericht, met verschillende tafeltjes en stoelen plus sfeervolle verlichting en kaarsjes. Het hostel heeft 48 bedden, verdeeld over vijf ruimtes. De slaapzalen zijn standaard en netjes en elke slaapplek is voorzien van een lampje en een stopcontact.

Dennis en Marcel van der Plas willen zich onderscheiden door een ongedwongen sfeer te creëren voor hun gasten. “We proberen het hier relaxed te houden. Verwacht geen feesthostel.” Ze richten zich op jonge backpackers die verlangen naar de cultuur en het strand van Den Haag. “Vaak komen mensen naar Nederland voor de wiet, dan ben je bij ons aan het verkeerde adres.” Verdovende middelen zijn er ook niet nodig, de broers Van der Plas zijn de rust zelve en zorgen er met hun ontspannen houding voor dat je je onmiddellijk thuis voelt in het hostel.

Crowdfunding

Het hostel is medegefinancierd via crowdfunding. Binnen een week was de benodigde 115.000 euro van particulieren opgehaald. Slechts een enkeling heeft zich bekendgemaakt bij de broers. “Van de rest hebben we geen idee wie het zijn.”

Wat helpt, naast hun binding met de stad, is de stijging van het aantal toeristen. “Je ziet gewoon dat Den Haag erg in de lift zit.” Een slaapplek in The Golden Stork kost tussen de 21 en 30 euro. Hiermee proberen ze het hostel betaalbaar te houden voor mensen die rondtrekken met een klein budget. “In de stad is er in het hoge segment meer dan voldoende slaapplek, maar in het lagere segment schort het daar wel aan.”

Ook hebben Dennis en Marcel bewust gekozen voor de locatie van het hostel. “Er werd ons steeds gezegd dat we een goede keuze gemaakt hebben, omdat deze buurt in opkomst is. Het hostel ligt tussen de twee treinstations en is daardoor goed bereikbaar.” Tevens leggen de rondvaartboten van De Ooievaart voor de deur aan en dat heeft een positieve invloed op de hoeveelheid klandizie.

Toekomstplannen hebben de broers Van der Plas ook al. “Over vijf jaar moeten we onze crowdfundinglening hebben afbetaald. Dan gaan we kijken of we willen uitbreiden. Ik verwacht eigenlijk met de overvloed aan Amsterdamse toeristen die steeds meer aangemoedigd worden andere steden te bezoeken, dat die stroom zal blijven groeien.” Het is hard werken voor de broers. “Tot nu toe doen we het nog met z’n tweeën, maar er komen mensen bij.”

Hostel The Golden Stork, Bierkade 22 in Den Haag. Meer informatie: thegoldenstork.com

 

Door Daan Ton

 

Wilt u zich abonneren op Den Haag Centraal? Klik hier.

 

Standaardportret
Bekijk meer van