[VIDEO] ‘Liever niet ’s nachts bellen voor Poekie die niet is thuisgekomen’

Het is een drukke zomer voor dierenambulances. DHC keek een dagje mee met Dierenambulance en Dierenhospitaal Den Haag.   Door Tanja Verkaik Dierenambulances rukken deze zomer weer veelvuldig uit. Van de achttienduizend ritten per jaar vinden er zo’n tienduizend grofweg in de ‘mooie maanden’ plaats. “Er zijn momenten dat we het bijna niet aankunnen en […]

Door

Het is een drukke zomer voor dierenambulances. DHC keek een dagje mee met Dierenambulance en Dierenhospitaal Den Haag.

 

Door Tanja Verkaik

Dierenambulances rukken deze zomer weer veelvuldig uit. Van de achttienduizend ritten per jaar vinden er zo’n tienduizend grofweg in de ‘mooie maanden’ plaats. “Er zijn momenten dat we het bijna niet aankunnen en op ons tandvlees lopen,” vertelt Pieter Smit, directeur van Dierenambulance & Dierenhospitaal Den Haag. “De telefoon staat roodgloeiend. Alles komt meer tot leven in de zomer, zowel mens als dier. We zijn vooral bezig met jonge vogels, honden en katten die in de problemen komen.”

De ambulancedienst is dag en nacht in touw. Niet alleen in Den Haag, maar ook in Rijswijk, Zoetermeer, Wassenaar, Pijnacker-Nootdorp en Leidschendam-Voorburg. “Zo’n zeventig tot tachtig ritten per dag. Dierenambulances die zijn aangesloten bij de Dierenbescherming, maken zo’n tweehonderd tot driehonderd ritten per maand,” weet Smit. Medewerker Huib den Heijer en zijn collega’s zijn de afgelopen tijd alleen al honderden keren uitgerukt voor jonge meeuwen die van het dak waren gevallen. “Als ze niet gewond zijn, dan zetten we ze terug in het nest. Een collega is daarbij nog tot bloedens toe aangevallen door een van de ouders.” De betreffende medewerker Jan kan er wel om lachen en toont de verwonding boven op zijn hoofd. “Je ziet de klauwen nog zitten.” Directeur Smit beseft dat veel mensen klagen over meeuwenoverlast. “Maar vaak zorgen juist wij als mensen ervoor dat het uit de hand loopt, door brood op straat te gooien en rotzooi achter te laten.”

Ook huisdieren bezorgen de Dierenambulance & Dierenhospitaal Den Haag handenvol werk. Smit: “Doordat honden en katten nu meer loslopen of ontsnappen via een open deur of raam worden ze sneller aangereden. Vooral katten zijn heel avontuurlijke beestjes: ze kruipen overal in en op. Ik kan me nog goed herinneren dat we vorig jaar een kat uit Antwerpen binnenkregen die in een vrachtwagen was gekropen.” Verdwaalde dieren worden opgehaald en kunnen indien ze zijn gechipt weer snel met hun eigenaar worden herenigd. 

Uniek
Dierenambulance & Dierenhospitaal Den Haag is uniek in zijn soort in Nederland. Smit: “We zijn de grootste van het land. Dat komt omdat we meer zijn dan een ambulancedienst: we lappen dieren op en als de eigenaar niet bekend is, zoeken we een nieuw baasje.”

Hagenaars kunnen helpen om het personeel te ontlasten. “Kijk bij jonge vogels eerst of er ook ouders in de buurt zijn voordat je ons belt. En liever niet midden in de nacht bellen voor Poekie die niet is thuisgekomen.”

Sinds april is Dierenambulance & Hospitaal Den Haag vanwege een verbouwing tijdelijk gevestigd aan de Binckhorstlaan 259. “Dat is soms even passen en meten,” legt Smit uit. Het pand aan Oosterbeek 5 wordt momenteel verbouwd om de dieren meer ruimte te geven. “Een paard of schaap opvangen, is lastig. Gelukkig hebben we connecties met een boer in de buurt en kunnen we nog gebruikmaken van een tijdelijke schuur bij de locatie die wordt verbouwd. In december moet het hoofdgebouw klaar zijn en in april/mei de bijgebouwen.” Ook al rinkelt de telefoon non-stop en maakt het personeel overuren, iedereen werkt zonder te morren stug door. “Het werk geeft veel voldoening. Dat moet ook wel, want dieren zeggen geen dankjewel,” besluit Smit.

Directeur Pieter Smit samen met kater Mick die in een portiek aan de Guntersteinweg is aangetroffen met een ontstoken oog. | Foto: DHC

 

Standaardportret
Bekijk meer van