Gabelle: Haagse Art Couture

‘Ga maar alvast sparen’

Door

Gabriella Bekman (1953) is terug bij haar oude liefde. Al had ze eerst een burn-out nodig om tot dat inzicht te komen. Een vriendin zei op een dag: ‘Je moet iets met je handen doen, daar word je gelukkig van.’ Bekman, die de afgelopen decennia allerlei directeursbanen had en nog steeds meerdere raad van toezicht-functies in de Haagse kunstwereld bekleedt, gaf haar gelijk. Haar opa en schilder Hubertus Bekman bracht haar als kind in aanraking met beeldende kunst. Ze was er door gegrepen. Eigenlijk had ze een creatieve kant op gewild, maar in die tijd werd er iets anders van haar verwacht.

Maar nu is ze 64 en kan ze doen wat ze wil. Bekman schreef zich vorig jaar in bij de modevakschool Dressed to be aan het Goudenregenplein en volgde een opleiding tot costumière en coupeuse, waar ze kennis van textielwaren opdeed en leerde patroon tekenen en naaien. Vrolijk: “Ik maakte me geen zorgen meer over managementvraagstukken, maar of de coupenaad naar beneden of naar boven gevouwen moest worden.”

Bekman en Christie van der Haak

Gaandeweg zag ze het steeds meer voor zich: ze zou haar liefde voor beeldende kunst en mode combineren. “Je hebt modehuizen die een heel schilderij op een tas zetten zoals Louis Vuitton vorig jaar deed met een reeks handgeschilderde reproducties van onder meer Da Vinci en Van Gogh door Jeff Koons. Maar zoiets wilde ik niet.

Ik wil patronen van kunstenaars gebruiken en die zelf toepassen in mijn ontwerpen. Dat is volgens mij redelijk uniek.” Een naam voor haar merk had ze al: Gabelle, een combinatie van haar eigen naam en het Franse woord ‘belle’ (mooi). De juiste kunstenaar kwam ook redelijk snel: de Haagse Ouborg-prijswinnaar Christie van der Haak die in 2016 met haar patronen nog het hele museum Wolfsianion in Miami (Florida) inpakte.

Vrije hand

Van der Haak gaf Bekman de vrije hand. “Sommige kunstenaars willen niet dat je gaat stoeien met hun patroon, maar Christie was vrij liberaal en liet me mijn gang gaan.” Van de twee patronen maakte ze voor de lancering van haar merk een collectie van vijftien outfits. Het type vrouw dat daar straks in loopt, is volgens Bekman zelfstandig, modern en geïnteresseerd in kunst.

“Vrouwen die een positie bekleden waarin ze representatief willen zijn, zoals mijn oud-collega’s. Wat dat betreft, heb ik een goed netwerk. Voor twee klanten ben ik al bezig. De een wil een lange avondrok in velours, de ander krijgt van haar partner een rode jurk.” En wat mag dat kosten? Bekman schaterlacht. “Nou, ga maar alvast sparen. Voor een top moet je denken aan 350 euro, een rok kost zo’n 700 euro en een jas 1500 euro, maar dan is de voering ook bedrukt. Ja, haute couture is nu eenmaal duur. Alles in hand gemaakt en we gebruiken de mooiste stoffen. Geen enkel kledingstuk is hetzelfde. Je hebt straks wel iets unieks in huis.”

Gabriella Bekman, ‘Gabelle: Art Couture’, 8 tot 10 maart, Heden Galerie. Christie van der Haak opent de lancering van het modemerk op 8 maart om 18.00 uur. Meer informatie: www.gabelle.nl

 

Bekijk meer van