Festival Designkwartier: Niet alleen voor de vorm

Met alweer de vijfde en grootste editie in aantocht is het Festival Designkwartier een vaste waarde geworden op de Nederlandse designkalender. Dit weekend kan de liefhebber zich bijna onafgebroken laven aan mooie objecten, innovatieve concepten en inspirerende verhalen.

Door

Het Zeeheldenkwartier, waar het Festival Designkwartier in 2014 begon, is te klein geworden. Nieuw dit jaar in het driedaagse evenement is de programmering in en rond de voormalige energiecentrale op het De Constant Rebecqueplein.

“Ons publiek is steeds op zoek naar iets nieuws,” zegt Edwin Pelser, eigenaar van de gelijknamige designwinkel in de Piet Heinstraat en een van de breinen achter het festival. “De Electriciteitsfabriek is een tof pand waarmee we willen verrassen. Daarom hebben we ontwerper Jelle Mastenbroek gevraagd een werk te maken, speciaal voor deze ruimte. Op de Salone del Mobile in Milaan (’s werelds grootste designevenement, red.) presenteerde hij twee jaar geleden een installatie die je kunt activeren met een bankpas. Elke pasje heeft een unieke code die de installatie een ander deuntje laat spelen. Een actueel thema in deze tijd waarin het gaat over privacy. Iets soortgelijks doet hij straks in de fabriek.”

Ook de aanpalende Zaal 3 en de experimentele expositieruimte Nest staan in het teken van Dutch Design op 1, 2 en 3 juni. “Voor Nest stelde de Satellietgroep een tentoonstelling met lezingenprogramma samen over de rol van kunstenaars en vormgevers in het onderzoek naar onze leefomgeving,” legt Pelser uit.

‘Wood in progress’ van het collectief Envisions. (Door Ronald Smits)

“En in Zaal 3 werkt Joris van Oosterwijk aan zijn Stamping Project. Hij geeft bezoekers oude kleren om aan te trekken, smeert ze vervolgens helemaal in en stempelt ze op doek waardoor een grafisch werk ontstaat.”

Op het voorplein is aandacht voor de inwendige mens. “Daar komen de jongens van Volunteers Design Collab. te staan. Zij hebben een soort holle baksteen ontwikkeld, de Bricknic, waar je allerlei groenten en vlees in kunt doen. Met die stenen bouw je samen een muurtje en in het midden wordt vuur ontstoken, een soort römertopf eigenlijk.”

Boodschap

Honderd Nederlandse ontwerpers zijn dit jaar van de partij, maar waarop zijn die geselecteerd? Pelser: “Het werk moet een boodschap hebben. Er zijn nog steeds mensen die bij design denken dat het over een leuke kleur of vorm gaat. Dat is óók zo, maar wij willen die andere kant laten zien, het verhaal erachter vertellen.”

 

Ik ben trots op de grote namen die hoge ogen gooien in de internationale designwereld, zoals Chris Kabel, Klaas Kuiken en Floris Hovers.
Edwin Pelser (eigenaar designwinkel in de Piet Heinstraat)

 

Als bezoeker kun je dan ook met de ontwerpers in gesprek. Dit kan bijvoorbeeld naar aanleiding van korte presentaties – de Designkwartiertjes – of een van de uitgebreidere lezingen in onder meer de Tempel. Maar het kan ook op de ruim zestig locaties verspreid over het Zeeheldenkwartier, waar de designers ieder hun eigen wereld creëren. “We stimuleren ook dat deelnemers hun eigen producten verkopen, zodat men het verhaal mee naar huis kan nemen en het verder kan vertellen,” aldus de initiator.

“Dat werkt goed in Den Haag, want het publiek is hier bovengemiddeld geïnteresseerd.”

‘Daily Tractor’ door Floris Hovers.

De organisatie zelf richt voor de gelegenheid twee mono-stores in, vol met hetzelfde type product van verschillende vormgevers. “Het zijn winkels die je normaal gesproken niet in het straatbeeld tegenkomt,” vertelt Pelser.

Trui

“Het assortiment van Licht Je Uit bestaat volledig uit kandelaars, om te laten zien dat er zo veel ontwerpers zijn van wie je een betaalbaar product kunt kopen en om stil te staan bij ons energieverbruik. De andere mono-store is de Repair Re-use & Reduce Shop. Daar vind je een woolfiller. Dat is een setje waarmee je een gat in je trui kunt stoppen op een heel zichtbare manier. Zo voeg je juist iets nieuws toe aan je kapotte kledingstuk. Ook laat het label Humade zien dat je met zichtbare, goudkleurige lijm servies kunt repareren.”

In deze pop-upwinkel zijn het hele weekend ook workshops te volgen om zelf met behulp van innovatieve technieken producten te maken.

Favoriet op Designkwartier

Voor Edwin Pelser is het ondoenlijk om een favoriet aan te wijzen: “Ik ben trots op de grote namen die hoge ogen gooien in de internationale designwereld, zoals Chris Kabel, Klaas Kuiken en Floris Hovers. Maar er zijn ook kleinere projecten die net zo spannend zijn. Het collectief Envisions, bijvoorbeeld, was op de Designweek in Eindhoven en in Milaan dé plek om naartoe te gaan. Zij werken samen met een fabrikant van plaatmaterialen voor kasten en dagen zichzelf uit door er allerlei fantastische objecten mee te maken.”

Het team van Creative Studio Unobvious, waarmee Pelser dit jaar voor het eerst de organisatie doet, heeft de programmering wat hem betreft ook een nieuwe dimensie gegeven: “Mark van Hooff, Suzan Krabben en René Vlemmix hebben vanuit hun eigen achtergrond dit jaar meer aan podiumkunsten gerelateerd werk en grafische makers betrokken. Ook weer nieuw en spannend.”

Festival Designkwartier, vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 juni, entreeticket met plattegrond voor alle 65 locaties, lezingen en de meeste workshops: € 15,00 (voorverkoop), € 16,50 (ter plekke). Meer informatie: www.festivaldesignkwartier.nl

Standaardportret
Bekijk meer van