De plant(h)aardige kapper: puur natuur, met soms een apart geurtje

Plantenverf is een van de weinige producten waarin de ervaren kapsters van Hairvana nog geloven: je haar wordt er dikker van, het gaat glanzen, en misschien nog wel het belangrijkst: het is vrij van schadelijke stoffen.

Door

Door Annerieke Simeone

Af en toe is Iris Zoutenbier (39) streng voor haar klanten. Zoals laatst toen er een dame met highlights binnenkwam en vroeg of Iris haar kleur niet even een paar tinten donkerder kon maken. “Nee, zeg ik dan, dat kan niet. Of we moeten het eerst helemaal rood verven en daarna pas bruin of zwart. Dat kost wel tijd en ja, een extra kleurbehandeling kost ook meer geld. Sommige mensen snappen dat niet goed.”

Welkom bij Hairvana, de plant(h)aardige kapper aan de Laan van Meerdervoort, deze week officieel geopend met biologische wijnen uit de Duitse streek Pfalz. Hier gebruiken Zoutenbier en haar compagnon Elsa Helwig (36) onder meer gemalen planten als kleurmiddel. Helwig: “Denk aan kamille, geelwortel, walnoot en henna.” Puur natuur, met soms een apart geurtje. “De ene verf ruikt naar koffie, de andere naar rode ui of spinazie. Maar na een dag verdwijnt de geur meestal wel weer.” De plantenverf is een van de weinige producten waarin de ervaren kapsters nog geloven: je haar wordt er dikker van, het gaat glanzen, en misschien nog wel het belangrijkst: het is vrij van allerlei schadelijke stoffen.
Zoutenbier: “In biologische winkels verkoopt men meestal haarverf zonder ammoniak, maar wat mensen niet weten, is dat er wel waterstofperoxide in zit. Want hoe kun je anders je haar zo bleken? Daar wordt het ook nog eens superdroog van. Met natuurlijke producten kun je je haar niet lichter maken, al zijn ze daar wel mee bezig.”

Barry Atsma
Elsa Helwig, gezegend met een mooie, rode haardos, verdeelt haar tijd tussen de salon en haar baan in de filmindustrie, waar ze naast kapper ook grimeur is. “Die vrijheid vind ik heerlijk. Laatst had ik Barry Atsma en Jacob Derwig bij me in de grime zitten voor ‘Bankier van het Verzet’, een film over een verzetsstrijder, die volgend jaar uitkomt.” Het liefst zou ze ook op hen biologische producten willen uitproberen, maar ze is zoals ze zelf zegt, ‘daar niet in charge’. “Als ik hoofd make-up zou zijn, zou ik Hairvana er niet bij kunnen doen.” De acteurs voorziet ze op verzoek van stijladviezen. Voor iedereen heeft ze dezelfde raad: koop zo veel mogelijk natuurlijk. Dat mensen wel met hun voeding bezig zijn maar niet met hun haar of huid, verbaast haar dan ook. “Vorige week zat er een veganistisch meisje bij me in de stoel met een hooggeblondeerd kapsel. Heel vreemd. Die heeft dan niet door dat verf ook gewoon je bloedbanen in gaat en soms op dieren wordt getest.”

Zoutenbier en Helwig werkten een aantal jaar bij Haarzuiver in de Piet Heinstraat, een van de weinige kappers die ook met plantaardige verf werken. Nu zijn ze voor zichzelf begonnen in een voormalige kringloopopslag die de afgelopen tien jaar leegstond. Zoutenbier: “Het was wel een troep, maar daar keken we doorheen. Het is een enorm pand waar je veel mee kunt. Achterin willen we een schoonheidssalon openen. Maar dat is voor later.” Waar de dames in elk geval vanaf willen, is het geitenwollensokkenimago dat aan natuurlijke producten kleeft. “Daarom hebben we gekozen voor een sobere, trendy inrichting.” De kaptafels en de toonbank zijn van sloophout, de lampen van vintage droogkappen en op de muur een silhouet van een vrouwengezicht met zwierige haren. De dames voelen zich thuis aan de Laan van Meerdervoort. Zoutebier: “Naast ons heeft zich onlangs ‘Losjes in balans’ gevestigd, een therapeutische massagepraktijk. En even verderop zit een biologische supermarkt. Ook leuk, al moet je haarproducten dus gewoon bij ons kopen.”

Hairvana, jouw plant(h)aardige kapper, Laan van Meerdervoort 547. Meer informatie: www.hairvana.nl

Iris Zoutenbier en Elsa Helwig. | Foto: DHC/Sebastiaan Boot

Dit bericht wordt u gratis aangeboden. Wilt u een abonnement op DHC? Klik dan hier.

Bekijk meer van