De elf meest gestelde vragen over bloembollen

Winter is coming, maar het is ook weer tijd om de bollen in de grond te doen volgens onze groenexpert Wendy Hendriksen

Door

1. Wanneer moet ik bloembollen planten?

Voorjaarsbloeiende bloembollen plant je in het najaar, vanaf september tot december, vóór de eerste nachtvorst. Zomerbloeiende bloembollen plant je in het voorjaar, zodra de kans op nachtvorst voorbij is.

2. Hoe plant ik bloembollen?

Maak eerst de aarde waar de bloembollen moeten komen lekker los met een schepje of een hakje. Is het erg vochtig op deze plek, of is de grond erg verdicht, maak dan eerst een verticale drain: boor met een smalle grondboor een diep gat van een meter of meer en vul dit met grof grind, schelpen of hydrokorrels. Om de bollen te planten gebruik je het gereedschapje dat de bollenplanter heet, of graaf gewoon een gat. Plant de bloembollen met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden. Het staat in het voorjaar wat natuurlijker wanneer je de bollen niet op een rijtje plant, maar in wildverband legt. Maak tot slot gat dicht met de uitgegraven aarde en druk het lichtjes aan.

3. Wat is de beste plantafstand en plantdiepte om bloembollen te planten?

Daar is een ezelsbruggetje voor: houd voor de plantafstand drie keer de breedte van de bol aan, en ook drie keer de hoogte. Tulpenbollen van vijf centimeter moeten dus 15 centimeter diep en op 15 centimeter afstand van elkaar worden geplant.

4. Kan ik bloembollen in potten planten?

Dat kan prima! Het is belangrijk dat de pot diep genoeg is, en dat er een gat onderin zit zodat het teveel aan water kan weglopen. Leg onderin de pot een laag oude potscherven, hydrokorrels of grof grind. Strooi een laag potgrond en plant de bloembollen. Zet ze wel wat dichter op elkaar dan je in de volle grond zou doen. Geef als laatste stap wat water bescherm ze in de winter tegen strenge vorst door stro of noppenfolie om de pot te doen, of zet ze in de schuur.

5. Wat is lasagnebeplanting?

Dit is een manier om bloembollen in een keer, maar wel in laagjes boven op elkaar te planten. De laatbloeiende bollen komen onderin en de vroegbloeiende bovenin. Zo kun je van januari tot mei genieten!

6. Welke grond hebben bloembollen nodig?

Bloembollen groeien eigenlijk in elke grond, zolang die maar goed water doorlaat.

7. Moet ik de bloembollen na het planten water geven?

Ja, doe maar. Zo worden ze aangespoord om wortels te maken. Hoe eerder de wortels gevormd zijn, hoe beter de bloembol tegen kou en vorst kan. Bloembollen in potten hebben in de periode na het planten wat vaker water nodig omdat de grond in potten sneller uitdroogt.

8. Komen mijn bloembollen volgend jaar weer op?

Er zijn drie soorten bollen: enkeljarige, meerjarige en verwilderingsbollen. Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en komen het volgende jaar ook nog op, maar wat kariger. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achterelkaar bloeien. Verwilderingsbollen komen ook ieder jaar terug, maar breiden zich ook nog eens uit.

9. Kan ik bloembollen bewaren?

Het beste is om de bloembollen zo snel mogelijk te planten. Je kunt ze wel heel even op een droog en koel plekje bewaren, in een garage of kelder. Houd goed in de gaten of er geen schimmel op de bloembollen groeit.

10. Kunnen bloembollen tegen sneeuw?

Sneeuw is geen probleem voor bloembollen. Sneeuw isoleert juist tegen de vorst en daarmee worden de bloembollen beschermd.

11. Wanneer moet ik ze ook alweer planten?

Nu

Standaardportret
Bekijk meer van