Zittend beroep? Zo voorkom je gezondheidsklachten!
Heb jij een zittend beroep? Dan loop je helaas een verhoogd risico op allerlei gezondheidsklachten. Een zittend beroep is een van de grootste veroorzakers van gezondheidsklachten in de moderne tijd. Je spieren verzwakken, je wordt stijf en kun specifieke klachten ontwikkelen, zoals een muisarm. Ook je stofwisseling en doorbloeding worden trager met alle gevolgen van dien. Kortom, als je een zittend beroep hebt is het belangrijk je bewust te worden van de gevaren. Als je voor een baas werkt, is die verplicht te zorgen voor een ergonomisch verantwoorde werkomgeving. Maar als je voor jezelf werkt, moet je het zelf doen. Tijd om actie te ondernemen dus! Zo zorg je namelijk dat je fit en gezond blijft. Wij geven je een paar waardevolle adviezen.
De gevaren van langdurig zitten
Voordat we ingaan op de oplossingen, is het goed om stil te staan bij de risico’s van veelvuldig en langdurig zitten. Als je urenlang in dezelfde houding zit, vertraagt je bloedsomloop en verzwakken je spieren. Hierdoor kun je stijf en futloos worden. Ook specifieke klachten zoals nek-, schouder- en rugpijn, een muisarm of RSI liggen op de loer. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gevolgen voor je stofwisseling en gewicht. Langdurig zitten verhoogt namelijk ook de kans op overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Allemaal gezondheidsklachten die je zakelijk succes en je levenskwaliteit in gevaar brengen. Gelukkig is er veel dat je kunt doen om gezondheidsproblemen te voorkomen.
1. Overweeg een elleboogbrace
Werk je veel met een muis en toetsenbord en begin je dit te voelen in je elleboog? Dan is een elleboogbrace zeker iets voor jou! Deze brace ondersteunt je elleboog en onderarm en voorkomt overbelasting en overstrekking. Zo verklein je de kans op een muisarm of RSI. Kies voor een brace van ademend en comfortabel materiaal die je elleboog voldoende ruimte geeft voor een goede doorbloeding.
2. Investeer in een ergonomische werkplek
Een correcte zithouding is van cruciaal belang en een ergonomisch verantwoorde bureaustoel en werkplek kunnen een wereld van verschil maken. Er zijn veel verschillende soorten ergonomische bureaustoelen, dus neem echt even de tijd om het voor jou perfecte exemplaar te selecteren. Kies een stoel die je lichaamshouding en natuurlijke kromming van je rug ondersteunt. Stel de hoogte zo in dat je voeten plat op de grond staan en je bovenarmen ontspannen langs je lichaam hangen als je je handen op het toetsenbord legt. Gebruik eventueel een voetensteun. Plaats je beeldscherm recht voor je, iets onder ooghoogte, op ongeveer een armlengte afstand. Voorkom een scheef gedraaide nek door je toetsenbord en muis recht voor je te zetten. Verder is het slim om voor een bureau te gaan die je in hoogte kunt verstellen, zodat je zitten en staan kunt afwisselen.
3. Zorg voor goede verlichting
Als je veel achter een beeldscherm zit, is goede verlichting essentieel om oogklachten en hoofdpijn te voorkomen. Plaats je bureau indien mogelijk dwars op het raam, zodat je geen last hebt van tegenlicht of reflecties in je beeldscherm. Gebruik naast daglicht ook voldoende en gelijkmatig kunstlicht. Een verstelbare bureaulamp is ideaal om je werkplek optimaal te verlichten zonder hinderlijke schaduwen of schitteringen. Kijk om de tien minuten even in de verte om je ogen een moment rust te gunnen en de focus te veranderen.
4. Neem regelmatig pauzes en beweeg tussendoor
Lang stilzitten is funest voor je lichaam. Probeer daarom elk half uur even te gaan staan, een rondje te lopen of enkele strekoefeningen te doen. Zet kleine, actieve pauzes in je agenda als geheugensteuntje. Ga ook eens staand bellen, lunchen of overleggen. Gebruik de trap in plaats van de lift. Of maak een lunchwandeling in de buitenlucht. Zo doorbreek je het lange zitten, activeer je je spieren en stimuleer je je bloedsomloop en stofwisseling. En als je thuiswerkt: wissel je werk af met een huishoudelijke klus. Elke beweging is beter dan geen beweging!
5. Luister naar je lichaam
Ervaar je toch gezondheidsklachten door je zittende beroep? Pijn, stijfheid, tintelingen of andere ongemakken zijn een belangrijk signaal van je lichaam. Negeer dit niet, maar probeer eens kritisch te kijken hoe je je werkplek en -houding kunt verbeteren. Helpt dit onvoldoende, aarzel dan niet om advies te vragen aan een ergotherapeut of fysiotherapeut. Zij kunnen je helpen om je werkplek optimaal in te richten en gezondheidsklachten te verminderen of te voorkomen.
Dus, werk je thuis of wil je carrière maken als zzp’er? Je kunt zeker fit en vitaal blijven met deze tips. Neem je gezondheid serieus en onderneem actie. Je zult merken dat kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken voor je welzijn, productiviteit en werkplezier!