Freelance aan de slag: zo vind je de leukste opdrachten
Freelancen of werken als zzp’er kan een heerlijk bestaan zijn. Je hebt de vrijheid om je dagen in te delen en je eigen vrije tijd te bepalen. Ben je bijvoorbeeld een echt ochtendmens, dan kun je lekker vroeg beginnen of juist andersom; in de late uurtjes lekker doorhalen. En wat dacht je van werkplekken? De ene keer kun je lekker op een terrasje zitten of in een koffietentje, de andere keer bij iemand op kantoor of lekker thuis. Bovendien is het heel leuk om steeds voor een ander bedrijf of andere opdrachtgever te werken.
De diversiteit in opdrachten kan heel groot zijn. Zo kun je als boekhoudspecialist de ene keer voor een groot telecombedrijf werken en de andere keer voor de gemeente. Een zzp opdracht vinden is niet moeilijk met deze tips.
Maak een website
Als freelancer zijn er meerdere mogelijkheden om aan opdrachten te komen. De eerste is door gevonden te worden door zoekende opdrachtgevers. Een goed LinkedIn profiel of een eigen website (met of zonder blog) kunnen daar zeker aan bijdragen. Ook social media platformen, zoals Instagram en Facebook zijn ideaal om in te zetten. Via de tools van Meta Business kun je jezelf aardig profileren op internet. Schrijf korte stukjes of goed uiteengezette artikelen voor je socials of website om zo je expertise in je vakgebied te tonen.
Bouw een sterk portfolio
Als je net begint, is dit een uitdaging. Toch is het goed om altijd bezig te zijn met het bouwen van een sterk portfolio. In je portfolio neem je je werkervaring mee en laat je zien voor wie je gewerkt hebt en aan welke projecten je een bijdrage hebt geleverd. Natuurlijk is het voor een architect makkelijker om te laten zien waaraan hij heeft gewerkt dan voor een accountant, maar het noemen van bedrijven helpt zeker. Dit portfolio kun je tonen op je website of LinkedIn profiel, zodat je gevonden wordt.
Maak gebruik van freelance platforms
Er zijn verschillende platforms waar je je kan aanmelden als freelancer of zzp’er, zodat je gevonden wordt door mogelijke opdrachtgevers. Onder het mom ‘Freelancer gezocht’ worden door middel van bijpassende criteria de beste kandidaten gevonden. Door je profiel goed in te vullen, maak je zo kans op verschillende opdrachten. Het fijnste is een platform waar je ook zelf naar de leukste opdrachten kan zoeken en direct kan solliciteren. Kies voor een platform waarbij je op ondersteuning kan rekenen van de beheerders ervan. Bijvoorbeeld bij het biedingsproces of het volgen van je factuurbetalingen. Door middel van deze platforms laat je jezelf zien aan de buitenwereld en zo haal je geheid leuke opdrachten binnen.
Actief netwerk
Wanneer je lekker aan het werk bent voor een opdrachtgever, denk je niet meteen aan de volgende opdracht. Je zit immers midden in een opdracht. Toch is het belangrijk om zichtbaar te blijven. Bijvoorbeeld door te netwerken. Bij het opbouwen van een netwerk aan opdrachtgevers, kun je gemakkelijk door middel van een mailtje polshoogte nemen of er nog een opdracht beschikbaar komt. Bezoek daarnaast branche-evenementen, conferenties en workshops om contacten te leggen en je netwerk uit te breiden. LinkedIn kun je daar ook zeker voor gebruiken. Zeker omdat je via LinkedIn contacten kan leggen met andere freelancers. Zo kun je samenwerken en misschien wel via-via aanbevolen worden voor een opdracht.
Specialiseer je in een niche
Niet alle beroepen geven je de mogelijkheid om je te specialiseren in een specifieke niche. Toch kun je als stukadoor je specialiseren in sierlijsten en als tekstschrijver juist alles weten over een bepaalde periode in de wereldgeschiedenis. Het specialiseren in een specifiek onderwerp kan je helpen jezelf te onderscheiden van de concurrentie. Daarom heb je bijvoorbeeld binnen de sportjournalistenbranche journalisten die juist alles weten over het roeien of basketbal. Je wordt dan eerder gevraagd om commentaar te geven of een stuk erover te schrijven. Opdrachtgevers zoeken vaak naar experts met specifieke kennis en vaardigheden. Een specialisatie kan je helpen om beter betalende en interessantere opdrachten te vinden.
Blijf jezelf ontwikkelen
Hou je vaardigheden up-to-date en wees niet bang om jezelf te blijven ontwikkelen en misschien wel te specialiseren. Volg cursussen, workshops en trainingen om nieuwe vaardigheden te leren en je bestaande kennis te verbeteren. Door jezelf continu te ontwikkelen, blijf je relevant en aantrekkelijk voor potentiële opdrachtgevers.
Vraag om referenties en recensies
Tevreden klanten zijn je beste ambassadeurs. Vraag hen om referenties en recensies die je kunt gebruiken om nieuwe opdrachtgevers aan te trekken. Positieve recensies en mond-tot-mondreclame kunnen je helpen om meer opdrachten te krijgen en je reputatie op te bouwen.
Wees proactief
Wacht niet af tot opdrachten naar je toe komen; wees proactief in je zoektocht. Stuur e-mails, bel ze op of loop eens ergens binnen om zo je diensten aan te bieden bij potentiële opdrachtgevers. Zorg ervoor dat je boodschap gepersonaliseerd en relevant is voor de ontvanger. Zoek ook geregeld op platforms voor freelancers naar geschikte opdrachten. Door proactief te zijn, vergroot je je kansen om nieuwe opdrachten te vinden.
Het vinden van de leukste freelance opdrachten vergt tijd, geduld en een proactieve aanpak. Wanneer je je bekendheid vergroot in de bedrijfswereld, wordt het makkelijker om nieuwe opdrachten binnen te halen. Staar je echter niet blind op het acquireren en blijf voor een gezonde werk/privébalans zorgen. De ene keer zal het beter lukken dan een andere keer. Hou je hangijzers in het vuur en zet lijntjes uit naar meerdere mogelijke opdrachten tegelijk. Zo vergroot je je kansen en werkmogelijkheden te vinden die passen bij je vaardigheden en interesses. Succes met je freelance-carrière!