Wat bepaalt de waarde van sieraden?

Als je een sieraad koopt, dan hangt daar een prijskaartje aan. De prijs voor het sieraad wordt bepaald door een aantal factoren. Bij zilver gaat het om het gewicht van het sieraad. Bij een sieraad van goud is het van belang hoeveel karaat goud er is gebruikt. Dit wordt bepaald met een test met ‘koningswater’. Deze vloeistof laat zien hoeveel puur goud er is gebruikt. Maar er zijn natuurlijk meer factoren die de waarde bepalen van sieraden.

Door

Edelstenen

Als er in een sieraad edelstenen zijn gebruikt zoals een diamant, een smaragd of een opaal, dan verhogen die de waarde van het sieraad. Deze edelstenen worden vaak op maat geslepen om passend te zijn voor het sieraad. Een zilveren ketting met een hanger waarin diamanten zijn verwerkt heeft daardoor een waarde die hoger kan liggen dan een gouden ketting. Sommige edelstenen zijn zeldzamer dan andere en hebben daardoor een hogere waarde.

Een uniek sieraad

Wat de waarde van een sieraad pas echt omhoog stuwt is de vraag of het uniek is. Een ketting met een hanger die bij tal van juweliers en online juwelier winkels te koop is, heeft uiteraard een lagere waarde dan een ketting of armband die speciaal voor de ontvanger gemaakt is of waarvan er om een of andere reden maar enkele zijn. Veel goudsmeden maken graag unieke stukken op bestelling. Als zo’n stuk van generatie op generatie in de familie blijft en na 100 jaar of meer bij een juwelier ter taxatie wordt aangeboden, dan kan daar een zeer hoge waarde uit komen. Sieraden worden overigens lang niet altijd getaxeerd omdat de eigenaar ze wil verkopen. Het kan ook voor de verzekering handig of zelfs nodig zijn dat de waarde van sieraden bekend is.

Zorg dat je weet wat je in huis hebt

Het gebeurt bij een inbraak regelmatig dat er sieraden worden gestolen waar van de eigenaar geen afbeelding heeft. Maak van kostbare sieraden altijd goede en duidelijke foto’s. Op die manier kan de politie snel controleren of bij een inbreker gevonden sieraden van jou zijn. Aankoopbewijzen zijn natuurlijk altijd handig, evenals een goede omschrijving van de gebruikte materialen voor een sieraad. Zo kun je ook een goede en waarheidsgetrouwe opgave doen bij het afsluiten van een verzekering. Als je de waarde van sieraden niet kunt aantonen kan het zijn dat de verzekering niet uitkeert of een lager bedrag betaalt als ze worden gestolen.

Emotionele waarde

Los van de feitelijke waarde van een sieraad is er natuurlijk ook nog de emotionele waarde. Een sieraad kan van een overleden dierbare zijn geweest. Of je hebt het gekregen van iemand die je zeer na aan het hart ligt. Waar het sieraad gekocht is, is dan minder van belang. Of dat bij een juwelier in Amsterdam was of online op https://www.myuniquestyle.nl/. Het gaat om het feit dat het sieraad je is gegeven door iemand die daar een goede reden voor had. De emotionele waarde van een sieraad is vanzelfsprekend niet in geld uit te drukken.

 

Standaardportret
Bekijk meer van