Je woning verduurzamen doe je op deze manier

Om klimaatverandering tegen te gaan is het noodzakelijk dat we duurzamer gaan leven. Dit kan op veel verschillende manieren. Het is belangrijk dat we minder spullen kopen, minder vlees eten en vaker kiezen voor het openbaar vervoer. Maar ook moeten we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Hierin kun je zelf veel betekenen door je woning te verduurzamen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Door energiebesparende middelen toe te passen in huis gaat niet alleen het energieverbruik flink omlaag, maar daarmee ook de kosten. Met de alsmaar stijgende energie- en gasprijzen worden de rekeningen steeds hoger. Nog een reden waarom het verduurzamen van je woning extra belangrijk is geworden.

Door

Om een duurzamer huis te creëren moet je soms eerst bepaalde investeringen doen, voordat je geld gaat besparen. Maar het levert direct een energie- of gasbesparing op. Wat kun jij thuis doen om je woning te verduurzamen?

Van het gas af

Het gebruik van aardgas draagt bij aan de uitstoot van CO2. Hierdoor warmt de aarde op en dat is een grote reden waarom we in Nederland van het gas af moeten. Daarnaast is dat natuurlijk ook noodzakelijk om nog grotere problemen in Groningen te voorkomen. De makkelijkste manier om thuis van het gas af te gaan (of dit te verminderen) is door te kiezen voor een inductie kookplaat. Veel nieuwbouwwoningen worden al standaard niet meer op het gas aangesloten, waardoor een inductieplaat de enige mogelijkheid is. Maar ook in bestaande woningen is het vervangen van de gaskookplaat heel eenvoudig. Met een inductie kookplaat test kun je bepalen wat de beste kookplaat is voor in jouw keuken. Daarnaast verbruik je verreweg het meeste gas in huis voor het verwarmen van de woning. Het is erg belangrijk om het verbruik hiervan terug te dringen door bijvoorbeeld isolatie, een zuinige cv-ketel, maar ook door andere manieren van verwarmen, bijvoorbeeld door een warmtepomp. 

Isolatiemogelijkheden 

Bij het verduurzamen van je woning hoort ook het isoleren daarvan. Dit is een hele goede manier om energie te besparen. Zoals hierboven al genoemd, is isoleren belangrijk om het verbruik van gas voor het verwarmen van je woning terug te dringen. Er zijn verschillende manieren om te isoleren en er dus voor te zorgen dat de warmte niet verloren gaat. Ten eerste is er spouwmuurisolatie, waarbij de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur (de spouw) wordt gevuld met isolatiemateriaal. Daarnaast kun je ook het dak en de vloer isoleren. Tot slot is er de mogelijkheid tot dubbel, HR of triple glas. Voor het isoleren van je woning, maar ook voor andere duurzaamheidsmaatregelen, is in sommige gevallen een subsidie mogelijk. 

Zelf energie opwekken

Nu de kosten van energie blijven stijgen, wordt het steeds aantrekkelijker om zelf energie op te wekken. Veel huizen in Nederland zijn al voorzien van zonnepanelen. Dit is een goede manier om je huis te voorzien van stroom. Het plaatsen van zonnepanelen is wel een investering, die niet voor iedereen is weggelegd. Er zijn financiële regelingen mogelijk om de aanschaf te kunnen bekostigen. Ook kunnen burgers gezamenlijk een project oprichten om de buurt te voorzien van energie. Naast zonnepanelen is er ook nog de mogelijkheid voor een zonneboiler of een warmtepomp. Hoewel dit allemaal een investering is, zorgt het ervoor dat je geen gebruik hoeft te maken van fossiele brandstoffen en dat je maandelijkse lasten uiteindelijk behoorlijk dalen of zelfs helemaal verdwijnen. 

Wat zijn de voordelen van verduurzaming?

Het verduurzamen van je woning heeft verschillende voordelen. Allereerst is het beter voor het klimaat. Door alle bovenstaande toepassingen draag je bij aan een lagere uitstoot en dus aan het verduurzamen van de aarde. Daarnaast kun je hiermee je maandlasten verlagen. Doordat de energieprijzen toenemen worden ook de maandelijkse lasten hoger, voor sommigen al niet meer te betalen. Wanneer je afhankelijk bent van deze fossiele brandstoffen ben je ook overgeleverd aan de daarbij behorende prijzen. Hoe minder gas en energie je nodig hebt van een energieleverancier hoe lager je woonlasten zijn. Het is zelfs mogelijk om helemaal geen maandelijkse kosten meer kwijt te zijn. Eveneens creëer je een fijner leefklimaat in huis. Door isolatie verlies je minder warmte en blijft het in de winter warmer binnen. In de zomer houd je juist de warmte buiten waardoor het binnen aangenaam koel blijft. Tot slot is een bijkomend voordeel dat de waarde van de woning stijgt. Een hoog energielabel kan bijdragen aan een flink hogere verkoopwaarde van het huis.

Standaardportret
Bekijk meer van