Huizen in Nederland werden in 2023 weer 5% duurder

Wie met smart wacht op het dalen van de prijzen voor koopwoningen komt bedrogen uit. Na een lichte daling in 2022 gingen de prijzen in 2023 weer omhoog. Belangrijkste oorzaak daarvoor is de woning schaarste. Er wordt ook weer vaker overboden bij de aankoop van een huis omdat de concurrentie groot is. Voor een koopwoning wordt dan ook gemiddeld ruim 425.000 euro betaald.

Door

Dat de bouw van nieuwe woningen ook nog niet erg wil vlotten heeft eveneens negatieve invloed op de prijs van een koopwoning omdat de balans tussen vraag en aanbod immers mede de prijs bepaalt.

Het aanbod aan koopwoningen is beperkt

Wie bij een makelaar in Groningen, Den Haag of een andere willekeurige stad op de website kijkt ziet dat het aanbod aan beschikbare koopwoningen beperkt is. Mensen die hun woning verkopen moeten immers zelf ook weer een nieuwe koopwoning vinden en dat is erg lastig door de krappe markt. Daarom besluiten veel huiseigenaren om maar te blijven zitten waar ze zitten. Hierdoor worden ook veel ruime eengezinswoningen ‘bezet gehouden’ door oudere stellen of alleenstaanden. Zij willen best kleiner en comfortabeler gaan wonen. Maar een appartement of andere kleine woning is niet beschikbaar of heeft een veel te hoog prijskaartje. Hierdoor stagneert de woningmarkt in Nederland nu al jaren.

De situatie voor de komende jaren

Ook in 2024 zullen de prijzen voor een koopwoning niet dalen maar nog verder stijgen. Hoewel de extreme prijsstijgingen van 20% of meer op maandbasis niet meer aan de orde zijn, zal een koopwoning zeker niet goedkoper worden. Zie je een huis te koop in Groningen, Rotterdam, Gouda of Amsterdam dan kun je natuurlijk proberen om een lager bod uit te brengen. Maar de kans is aanwezig dat je wordt overboden. Gemeenten nemen wel maatregelen om het opkopen van goedkopere woningen door investeerders tegen te gaan. Veel gemeenten hebben een bewoningsplicht: koop je een woning tot een bepaald maximumbedrag, dan moet je er zelf gaan wonen. Starters op de woningmarkt tot 35 jaar worden geholpen met een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Deze geldt wel tot een maximumaankoop van het huis en alleen voor de aankoop van het eerste koophuis.

Het aantal bouwvergunningen blijft achter

Het kabinet zette een aantal jaren geleden in op de bouw van minstens 100.000 nieuwe woningen per jaar. Dat aantal wordt bij lange na niet gehaald. Zelfs als het ombouwen tot woningen van winkels en kantoren wordt meegeteld komt het aantal nieuwe huizen jaarlijks op hooguit rond de 70.000 uit. Soms wordt een nieuwbouwproject uitgesteld of zelfs helemaal gecanceld omdat er te weinig interesse voor is. Als van een project op voorhand niet minstens 70% van de woningen is verkocht, dan is het rendement voor de projectontwikkelaar te laag en wordt de bouw niet gestart. De landelijke overheid denkt na over een opkoopregeling waarbij woningen door de overheid worden gekocht zodat de bouw kan starten. Nadat de huizen worden opgeleverd kunnen deze woningen alsnog worden verkocht of verhuurd. Maar hier zitten uiteraard wel de nodige haken en ogen aan voordat zo’n regeling kan worden uitgevoerd.

Standaardportret
Bekijk meer van