Efficiënt goederenvervoer bespaart veel kosten

Bedrijven die werkzaam zijn in het goederenvervoer hebben vaak te maken met complexe planning. Waar moet vracht worden afgeleverd, wat zijn de afspraken met de klanten en hoe kunnen we dat het beste doen?

Door

Er moet rekening worden gehouden met te rijden kilometers, files onderweg of wegwerkzaamheden waardoor een rit meer tijd in beslag neemt. En dan zijn er nog de rijtijden voor chauffeurs. Deze zijn vastgelegd in de Rijtijdenwet. Om te kunnen controleren of een chauffeur zich aan de wet houdt zijn alle vrachtwagens en ook veel bestelbussen voorzien van een tachograaf. Dit apparaat registreert waar de vrachtwagen rijdt en wat de snelheid is. Zo kan worden gecontroleerd of de chauffeur zijn rusttijden in acht neemt en of er niet te hard wordt gereden.

Waar zijn mijn chauffeurs?

Een ander belangrijk voordeel van de tachograaf is dat medewerkers op kantoor kunnen zien waar een chauffeur op dat moment rijdt. Dat kan handig zijn als er een wijziging in de planning komt. Dan kan de chauffeur tijdig worden ingelicht dat hij zijn route moet wijzigen. Alle chauffeurs die met een tachograaf rijden weten dat ze op die manier getraceerd kunnen worden. Dit is gewoon toegestaan als het gaat om de privacy. De chauffeur is immers aan het werk voor zijn werkgever en die heeft daarom gewoon het volste recht te weten waar zijn mensen zijn. De gegevens uit de tachograaf kunnen meestal op afstand worden uitgelezen en in de administratie worden ingevoerd. Vroeger moest daarvoor het geheugenkaartje uit de tachograaf in de wagen worden gehaald, nu is dat niet meer nodig en kan dit gewoon op afstand gebeuren.

Steeds meer milieuzones

Steeds meer steden voeren milieuzones in waar vervuilende vrachtwagens niet mogen komen. Er zijn in zo’n geval twee opties. Of de vervoerder maakt gebruik van schoon vervoer zoals elektrische vrachtwagens, of de lading wordt aan de rand van het centrum overgenomen door minder vervuilende auto’s. Elektrische vrachtwagens zijn er anno 2024 wel, maar de aanschafprijs ligt fors hoger dan die voor een vrachtwagen op diesel. Bovendien is de actieradius een stuk minder. In de toekomst zal dit zeer waarschijnlijk gaan veranderen.

Waar vind ik een betrouwbare tachograaf

Een tachograaf is verplicht in vrachtwagens en in bepaalde categorieën bestelwagens. Ook in taxi’s wordt de tachograaf gebruikt. Wanneer je als bedrijf wilt overstappen op een modern en uiterst betrouwbaar tachograaf systeem dan kun je heel eenvoudig online aanbieders vergelijken. Laat je goed voorlichten over de mogelijkheden van de systemen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. De tachograaf wordt in de auto ingebouwd en vervolgens kun je direct de informatie van de desbetreffende auto uitlezen. Door de tachograaf te koppelen aan het kenteken is er nooit misverstand welke informatie bij welke auto hoort. Wil je meer weten over het gebruik van tachografen en de verschillende mogelijkheden daarbij dan kun je voor meer informatie terecht op de website van Tachobyte: https://www.tachobyte.nl/

Standaardportret
Bekijk meer van