Een droomhuis bouwen in Den Haag, wat is het prijskaartje?
Wonen in je eigen droomhuis in Den Haag of omgeving, wie wil dat nu niet? Den Haag heeft als stad heel veel te bieden, en dan is er natuurlijk nog Scheveningen waar je heerlijk kunt uitwaaien. Het enige probleem is wellicht het vinden van een bouwkavel, want die zijn in de drukke Randstad vrij schaars. Maar als je het geluk hebt dat dit lukt, dan kun je je droom laten uitkomen. Er hangt wel een flink prijskaartje aan, want de grondprijs per vierkante meter is hoog in deze regio. Een mooie erfenis krijgen of de loterij winnen geven je dan ook de meeste kans dat je je droom kunt laten uitkomen.
Overleg met een architect
Als de grond is gekocht en je ongeveer weet wat je wilt, kun je contact opnemen met een architect. Die gaat aan de slag om een woning te ontwerpen. Daarbij speelt de prijs van een huis natuurlijk wel een belangrijke rol. De architect moet weten wat het budget is. Hij kan dan rekening houden met het aantal vierkante meters en ook met de keuze voor bouwmaterialen. Het is uiteraard belangrijk dat je aan de architect goed duidelijk kunt maken wat je wensen zijn, zodat hier zoveel mogelijk rekening mee kan worden gehouden. Bij de presentatie van het ontwerp hoort ook een kostenopgave. Houd er rekening mee dat de kosten vaak hoger uitpakken door tegenslagen tijdens de bouw. Reserveer daarom altijd een bedrag voor de post ‘onvoorzien’.
Prefab bouwen heeft de toekomst
Het bouwen van een nieuw huis geeft wat meer zekerheid als je gebruik kunt maken van prefab. Onder andere De Woonwensfabriek werkt met dit concept. In een fabriek worden complete delen van woningen voor gefabriceerd, inclusief bekabelingen en leidingen. Zo kan bijvoorbeeld een slaapkamer, woonkamer, keuken of badkamer compleet worden geproduceerd. Vervolgens wordt het halffabricaat naar de bouwplaats gebracht en op zijn plek gezet. De bouwvakkers ter plaatse hoeven dit dan alleen nog maar aan te sluiten op de fundering of het huis in aanbouw. Prefab bouwen heeft nog een voordeel: als het huis ooit gesloopt wordt, kunnen vaak grote delen opnieuw worden gebruikt. Dit heet circulair bouwen en wordt steeds vaker toegepast.
Maak een deugdelijke begroting
Voordat je een architect aan het werk zet of een aannemer opdracht verleent, is het belangrijk dat je weet wat je nieuwe huis gaat kosten. Een villa bouwen is nu eenmaal een project waar een stevig prijskaartje aan hangt. Kijk maar naar de prijzen van nieuwbouwwoningen die projectontwikkelaars rekenen en dan gaat het vaak om rijtjeshuizen of appartementen. Vaak kun je een aannemer in delen betalen, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je nieuwe huis half afgebouwd blijft staan omdat het geld op is. In Griekenland is dit heel gebruikelijk, maar in Nederland zie je dit gelukkig niet vaak. Als de kosten te hoog uitkomen kun je natuurlijk wel concessies doen of bepaalde zaken uitstellen tot een later moment.