Tips voor het opbouwen van eigen vermogen

Bij het woord ‘eigen vermogen’ denken de meesten van ons aan rijke mensen die grote huizen en tal van luxe auto’s bezitten. Toch is dit absoluut niet het geval. Wist je namelijk dat ook jij waarschijnlijk een eigen vermogen hebt? Los van het feit dat dit vast niet zo groot is als van de rijken, heb je wel degelijk een eigen vermogen. Stel dat jij een spaarrekening hebt en ook een eigen auto, dan behoort dit tot je eigen vermogen. Wel is het goed te weten dat je in het geval van een hypotheekschuld, waarschijnlijk geen eigen vermogen meer hebt.

Door

Eigen vermogen verwijst naar de financiële middelen die je bezit, nadat alle schulden en verplichtingen zijn afgetrokken van de totale activa. In jip en janneke taal is dit dus niet anders dan je vermogen minus je schulden is je eigen vermogen. Maar hoe bouw je nu een eigen vermogen op?

Investeren in aandelen

Sparen is leuk, maar wil je serieus rendement maken, dan is investeren in aandelen of crypto de beste manier om dit te kunnen realiseren. Uiteraard loop je wel een verhoogd risico op een daling van je investering, maar zal dit vaak op de lange termijn alleen maar positief uitpakken. Zo heb je de keuze om te investeren in losse aandelen, maar kun je er ook voor kiezen te beleggen in een indexfonds. Een van de populairste is de S&P 500. Dit fonds vertegenwoordigt 500 bedrijven en heeft een gemiddeld rendement van 7 tot 8 procent per jaar, gemeten over de afgelopen 30 jaar. Zo kan het dus ook zijn dat je twee jaar of zelfs langer achter elkaar verlies lijdt. Allereerst is het dus belangrijk om periodiek te investeren, zodat je altijd de beste gemiddelde prijs betaalt. Om je risico te spreiden, kun je er ook voor kiezen om een deel te investeren in aandelen en een deel in crypto. Helemaal gezien de stijgende Bitcoin en Ethereum koers, is ook het beleggen in crypto de laatste jaren steeds populairder geworden.

Verlaag je schuldenlast

Zoals je net hebt kunnen lezen, betekent een eigen vermogen hetgeen dat je overhoudt nadat al je schulden in mindering zijn gebracht. Stel dat je dus een hypotheek op je huis hebt rusten of nog andere leningen hebt, dan is het zaak deze zo snel mogelijk af te lossen. Dit zorgt er namelijk voor dat je het vreemd vermogen om wordt gezet in eigen vermogen. Niet alleen scheelt dit een hoop hypotheekrente, maar geeft je ook meer financiële vrijheid als het gaat om het opnemen van bijvoorbeeld een tweede hypotheek. Ook zorgt het er natuurlijk voor dat je maandelijkse kosten lager zijn, waardoor je meer geld overhoudt voor andere (leuke) dingen bijvoorbeeld.

Zorg voor een noodfonds

Het hebben van een noodfonds is in veel gevallen ontzettend belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat je bij het minste of geringste zonder geld komt te zitten. Zorg er daarom dus altijd voor dat je een noodfonds hebt, waarmee je de vaste lasten minimaal 3 tot 6 maanden kunt betalen. Door een noodfonds op te bouwen, voorkom je dat je gedwongen wordt om geld uit je eigen vermogen te halen tijdens financieel moeilijke tijden. Je zult namelijk altijd zien dat wanneer je bijvoorbeeld aandelen moet verkopen, dit in de meeste gevallen tegen een ongunstige koers is.

Standaardportret
Bekijk meer van