Dit zijn de voor- en nadelen van online winkelen
Sinds de opkomst van het internet groeit de populariteit van online winkelen. Waar het in het begin nog zoeken was naar webshops, heeft vrijwel iedere fysieke winkel inmiddels ook een website, vaak met webshop. Toen door het coronavirus de niet-noodzakelijke winkels dicht moesten, explodeerde het aantal online aankopen in Nederland. Toch zijn er ook nadelen aan online winkelen.
De voordelen van online winkelen
Laten we eerst eens de voordelen bekijken. De belangrijkste voordelen van online winkelen zijn:
- Gemak: een van de belangrijkste voordelen is natuurlijk het gemak. In een paar klikken vind je talloze webshops en producten die thuis bezorgd worden. Dit bespaart een hoop tijd en moeite in vergelijking met het bezoeken van fysieke winkels.
- Uitgebreid aanbod: de meeste webshops hebben een uitgebreid assortiment producten die vaak niet allemaal verkrijgbaar zijn in fysieke winkels. Je kunt verschillende merken ontdekken, prijzen vergelijken, productbeoordelingen lezen en weloverwogen beslissingen nemen zonder beperkingen.
- Tijdbesparing: online winkelen kost je geen reistijd, je hoeft niet lang te zoeken naar je product en voor het afrekenen hoef je niet te wachten in een rij. Je vindt snel de gewenste artikelen met behulp van zoekfilters of categorieën, rekent af en je product wordt thuis bezorgd.
- Concurrerende prijzen: online vind je snel de laagste prijs voor het product dat je wilt kopen. Bovendien zijn er verschillende aanbiedingen, kortingen en promoties exclusief voor online shoppers.
- Gemakkelijk prijzen vergelijken: online kan je heel gemakkelijk prijzen vergelijken om zo de laagste prijs te vinden bij een aanbieder die jij vertrouwt. Hierdoor kunnen consumenten de beste deals vinden zonder fysiek meerdere winkels te bezoeken.
Dat lijkt natuurlijk heel positief allemaal, maar zonder yin is er geen yang, en zonder nadelen zijn er ook geen voordelen.
De nadelen van online winkelen
Zoals gezegd zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden als je online koopt:
- Producten zien, voelen en passen: kleding en schoenen kan je niet passen, de robuustheid van een fiets kan je niet voelen; je weet dus niet met zekerheid wat je krijgt wanneer je online koopt.
- Vertragingen en kosten bij het verzenden: niet iedere webwinkel levert de volgende (werk)dag. Soms is dat ook wel zo reëel. Als men bij Hans Anders lenzen bestelt bijvoorbeeld, komt er meer bij kijken dan een laptop die kant en klaar in het magazijn van Coolblue staat. En dan zijn er webwinkels die extra kosten in rekening brengen voor verzending, of een minimum aankoopbedrag hebben bepaald voor (gratis) levering.
- Risico’s: als de privacygevoelige gegevens die door de webshops worden verwerkt deel uitmaken van een datalek, maken cybercriminelen hier vaak misbruik van voor oplichting. Daarnaast zijn malafide webshops steeds moelijker te onderscheiden van betrouwbare webshops. Controleer daarom altijd de gegevens en reviews van een webshop voor je er een aankoop doet.
- Retourneren en ruilen: het retourneren of ruilen van online gekochte producten kan ingewikkelder zijn in vergelijking met het retourneren in fysieke winkels. Je moet vaak extra stappen ondernemen, verzendkosten of restocking fees betalen, wat klanten kan ontmoedigen om te retourneren.
- Minder fysieke winkels: we zien het allemaal; winkelstraten lopen leeg, winkelpanden staan langer leeg dan voorheen of worden zelfs omgebouwd voor andere functies. Vooral de kleine zelfstandige retailer heeft het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Winkelcentra worden hierdoor steeds meer eenheidsworst en die leuke winkeltjes worden steeds zeldzamer.
Shop gerust online, maar shop vooral bewust
Mede dankzij steeds sneller wordend internet is online winkelen een groeiende business. In een paar klikken vind je wat je zoekt, koop je en wordt alles netjes bij je thuis afgeleverd. Het is wel belangrijk om bewust te winkelen en de voor- en nadelen van online winkelen in je achterhoofd te houden.