Beleggingen die als veilige haven worden gezien
Wanneer je de beleggingswereld al langer volgt, zul je vast wel eens hebben gehoord over investeringen die worden gezien als een veilige haven. Maar ook wanneer je nog helemaal niet veel kennis hebt, is het interessant om je verder in dit soort beleggingen te verdiepen. Deze worden namelijk gezien als relatief veilige optie wanneer het economisch slecht gaat en de beurs spreekwoordelijke klappen krijgt.
Maar hoe veilig zijn dergelijke beleggingen nu daadwerkelijk en kun je er altijd vanuit gaan dat het goed gaat wanneer je investeert in assets die als veilige haven worden gezien?
Het antwoord op die vraag is, zoals je misschien wel zou verwachten, moeilijk te geven. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de historische goud koers, wordt duidelijk dat deze in principe altijd omhoog gaat over langere tijd, waardoor beleggers alle reden hebben om het als een veilige haven te zien. Zij kunnen daarbij dus terugvallen op wat het verleden heeft aangetoond, en dat is met Bitcoin enigszins hetzelfde verhaal. Hieronder gaan we kijken naar waarom deze beleggingen als veilige haven worden gezien en of er eigenlijk wel zoiets als een zekerheidje voor beleggers bestaat.
Grondstoffen en Bitcoin
Grondstoffen als goud en crypto assets als Bitcoin worden in de beleggingswereld vaak gezien als veilige haven. Dit omdat de koersen in de geschiedenis altijd omhoog zijn gegaan in verhouding met fiat valuta en er in beide gevallen sprake van schaarste is. Goud is er niet veel en eigenlijk geldt voor Bitcoin hetzelfde. Ondanks dat er miljoenen Bitcoins in omloop zijn, kunnen deze niet, zoals bij andere valuta wel het geval is, op ieder moment worden bijgedrukt. Het gevolg hiervan is dat de waarde op lange termijn alleen maar verder kan stijgen.
Wanneer je naar de historische koersen kijkt zijn dit soort beleggingen dus als het ware een safe bet. Toch komt er een stuk meer bij kijken dan alleen maar je geld investeren en wachten tot de koersen omhoog gaan zodat je op een aantrekkelijk punt komt om te verkopen. Deze kunnen namelijk ook aardig volatiliteit zijn, waardoor je er wel goed tegen moet kunnen dat er momenten zijn dat je flink in de min kan komen te staan.
Bestaat er zoiets als een veilige belegging?
Voor de crypto markt geldt dat laatste nog veel meer dan voor grondstoffen. Omdat digitale valuta nog relatief nieuw zijn en regulering nog niet overal even duidelijk is geregeld, kunnen de koersen flink op en neer gaan. Dit gaat eigenlijk in grote golfbewegingen waardoor een crypto belegging binnen een relatief korte periode al snel heel veel meer of heel veel minder waard kan zijn.
Wanneer je als handelaar net gaat beginnen met het investeren in digitale valuta is het dus belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent. Hoewel Bitcoin als een soort veilige haven wordt gezien en vaak als het digitale goud wordt omschreven, zijn er genoeg andere projecten in de crypto wereld die een heel ander lot tegemoet bleken te gaan. De realiteit is dat veruit het grootste gedeelte van alle projecten op niets uitdraaien. Er bestaat dus eigenlijk niet zoiets als een veilige belegging, want er kunnen altijd onvoorziene dingen gebeuren.
Waarom wordt iets gezien als veilige haven?
Dat er toch een aantal assets zijn die als een veilige haven worden gezien heeft met de fundamenten erachter te maken. Zoals eerder genoemd is vooral de schaarste ervan een belangrijke reden dat de prijs vaak verder blijft stijgen ten opzichte van andere soorten valuta. Of dit in de toekomst ook het geval blijft weet je echter nooit zeker. Dit is wel de voornaamste reden dat deze investeringen als veilige haven worden gezien.
Naast de hierboven genoemde opties zoals grondstoffen en Bitcoin zijn er nog een aantal zaken die als een veilige haven in de investeringswereld worden gezien. Voorbeelden hiervan zijn overheidsobligaties, kunst en vastgoed. Ook hier geldt dat veel van deze beleggingen over een langere tijd meer waard worden, wat ze interessant maakt voor beleggers die een uitgebreide portefeuille op willen bouwen.
Voor- en nadelen van dergelijke beleggingen
Nu je alles weet over beleggingen die als veilige haven worden gezien, kijken we als laatste naar de voor- en nadelen die dit soort investeringen met zich meebrengen. De pluspunten zijn vrij makkelijk te zien, want het gaat hierbij dus om investeringen die over langere tijd tot nu toe altijd in waarde zijn gestegen, waarbij het ook ten opzichte van fiat valuta zoals de Amerikaanse Dollar en de Euro meer waard wordt. Enkele dingen die als nadeel gezien kunnen worden zijn de volatiliteit van de koersen en dat je niet snel hoge winsten zult boeken, iets dat met andere investeringen soms wel mogelijk is.
Zo blijkt maar weer dat je als belegger goed op moet letten wat je doet. Het kan zeker verstandig zijn om een gedeelte van je portefeuille te reserveren voor beleggingen die als veilige haven worden gezien, maar garanties heb je nooit. Daarnaast moet je er goed tegen kunnen dat de koers af en toe omhoog en omlaag zal gaan, waardoor je soms een gedeelte van je vermogen op papier ziet verdampen. Op de lange termijn leveren dit soort investeringen echter wel het beste rendement op, zoals het verleden reeds heeft uitgewezen.