Waar won Wilders? De Haagse PVV-stemmen per wijk

Duindorp spant de kroon, maar ook Loosduinen en Leyenburg stemden vorige week in groten getale op Geert Wilders. Hoe de PVV per Haagse wijk scoorde.

Door

Geen VVD of verenigd links, maar een PVV-revolte dus, ook in Den Haag. Met bijna 22 procent van de stemmen werd Wilders net aan de grootste, gevolgd door GroenLinks-PvdA. De PVV-stemmen zijn behoorlijk scheef verdeeld over de stad, berekende DHC aan de hand van de stembureautellingen. Waar het keurige Benoordenhout weinig moet hebben van Wilders, lopen ze in volksere buurten met hem weg.

Zoals in Duindorp. Bij het enige stembureau, wijkcentrum Het Trefpunt, triomfeerde de PVV met bijna 60 procent van de stemmen. Zelfs voor Duindorpse begrippen is dat uitzonderlijk veel. Al is het beeld ietwat vertekend: voor bewoners van de nieuwbouw langs de Houtrustweg was het stembureau in de haven dichterbij. Daar kreeg Wilders beduidend minder stemmen. Toch kleurt ook Scheveningen blauw op de verkiezingskaart. In wat ooit een christelijk bolwerk was, koos ruim 28 procent voor de PVV.

Veel steun kreeg Wilders als vanouds in Loosduinen, ditmaal liefst 35 procent van de stemmen. In Leyenburg en Rustenburg-Oostbroek, andere wijken waar de rechtse proteststem al langer sterk vertegenwoordigd is, boekte hij eenzelfde resultaat. Dat de PVV toch maar één zetel in de gemeenteraad heeft, komt door Richard de Mos. Lokaal stemmen deze wijken liever op Hart voor Den Haag.

Daarnaast is de achterban in de Vinex-wijken niet te onderschatten. In Ypenburg, Leidschenveen en Wateringse Veld stemt een behoudende middenklasse al jaren stevig rechts, ditmaal met 28 procent op de PVV. Dat tikt aan. In geen wijk kreeg Wilders in absolute aantallen zoveel stemmen als in Ypenburg. Van de 52.500 stemmen die hij vergaarde in Den Haag, kwamen er meer dan tienduizend uit de drie Vinex-wijken.

Geschokt

“We zijn verbaasd en geschokt over de uitslag,” zegt Derwisj Maddoe, voorzitter van de Federatie Islamitische Organisaties en actief wijkbewoner van Transvaal. “Wilders’ harde retoriek tegen de moslimgemeenschap werkt ontwrichtend. Hij heeft weliswaar bepaalde standpunten in de ijskast gezet (koranverbod en moskeesluitingen, red.), maar we blijven alert.” Hij memoreert de heimelijke onderzoeken naar moskeeën, banken die moslims discrimineren en de toeslagenaffaire, die veel mensen met een migratieachtergrond trof. “Deze dingen gebeuren al in kabinetten waar de PVV níet in zit.”

 

Veel mensen die vroeger blindelings PvdA stemden, zijn nu politiek ontheemd
Derwisj Maddoe, Federatie Islamitische Organisaties

 

Toch geniet Wilders ook in multiculturele wijken flink wat steun. In de Schilderswijk, waar Denk wederom zegevierde, behaalde de PVV 12,9 procent van de stemmen. In Transvaal zelfs 18,5 procent. Daarmee was het de tweede partij in de wijk. Maddoe wijt dit aan de algehele onvrede in het land, die, benadrukt hij, niks te maken heeft met de islam. “Het vertrouwen in de politiek is gedaald. Veel mensen met een migratieachtergrond die vroeger blindelings PvdA stemden, zijn nu politiek ontheemd.”

Evenwel krijgt de PVV geen voet aan de grond in de gegoede wijken op het ‘zand’. In Duinoord, de Archipelbuurt, Duttendel en het Statenkwartier stemden kiezers overwegend liberaal of links. Bij basisschool Wolters, waar premier Mark Rutte vorig week zijn stem uitbracht, kreeg de PVV van alle stembureaus relatief de minste stemmen. Het Benoordenhout bleef trouw aan de VVD (35 procent). Het progressieve Regentessekwartier koos onverstoorbaar GroenLinks-PvdA (37 procent).

Vrijdag stelt het centraal stembureau de verkiezingsuitslag officieel vast. De resultaten zijn dan per stadsdeel, wijk en stembureau te zien op de uitslagen.denhaag.nl.

Standaardportret
Bekijk meer van