Mikal Tseggai, GroenLinks-PvdA: ‘Bestaanszekerheid is ook dat je jezelf kunt zijn’
Het beloven de spannendste Tweede Kamerverkiezingen in jaren te worden. DHC stelt in aanloop naar 22 november bekende en minder bekende Haagse kandidaten aan u voor. In deel 8: Mikal Tseggai, nummer 20 van GroenLinks-PvdA.
Sinds 2018 bent u raadslid namens de PvdA. Nu staat u op de lijst voor de combinatie GroenLinks-PvdA. Wat merkt u van die samenwerking?
“Met GroenLinks erbij merk je dat de nadruk wat meer op het groene ligt. Maar dat heeft ook wel een beetje te maken met onze lijsttrekker Frans Timmermans (voormalig eurocommissaris voor Klimaat, red.). Verder dachten we over veel dingen al hetzelfde, dus in die zin heb ik niet het idee dat we inhoudelijk een heel andere kant zijn opgeschoven.”
U heeft in 2021 ook meegedaan aan de Tweede Kamerverkiezingen. Is dat goed bevallen?
“Bij de vorige verkiezingen heb ik best veel stemmen gekregen. Ze hebben me toen gebeld met de vraag of ik niet nog een keer wilde solliciteren. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik op een echt verkiesbare plek zou komen, maar dat gebeurde toch. Dat vind ik wel heel eervol en bijzonder.”
In een eerder interview met DHC zei u: ‘Ik leef de realiteit die in de politiek besproken wordt.’ Bent u daarin een uitzondering?
“Ik denk dat politiek altijd wel persoonlijk is. Het is belangrijk dat je zelf een connectie met een onderwerp hebt. Dat mensen weten dat jij begrijpt waar ze doorheen gaan, waar ze vandaan moeten komen.”
Bestaanszekerheid is ook dat je jezelf kunt zijn
Is kansenongelijkheid in het onderwijs zo’n onderwerp?
“Mijn Eritrese ouders hebben mij altijd gezegd dat ik waarschijnlijk harder moet werken dan andere kinderen met rijke, hoogopgeleide of witte ouders. Ik vind het schrijnend om te zien dat scholieren van nu tegen dezelfde problemen aanlopen als die van twintig jaar geleden. Mijn zusje en ik zijn bijna afgestudeerd en verdienen nu al ongeveer evenveel als onze ouders. Wij hebben ons daarvan losgemaakt, maar we hebben ook gewoon heel veel mazzel gehad. Het is niet zo dat het systeem ons daar zo goed bij geholpen heeft. Ik kan een heel beleidstechnisch verhaal gaan vertellen of het verkiezingsprogramma opdreunen, maar dat is uiteindelijk waar het om gaat.”
Voor welke andere thema’s wilt u zich straks gaan inzetten?
“De situatie op de arbeidsmarkt gaat mij erg aan het hart. We leven in een 24 uurseconomie. Als we vandaag een pakketje bestellen, verwachten we dat het morgen is bezorgd. Dit heeft een enorme impact op mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Dat is een probleem dat ook hier in Den Haag heel erg speelt. De stad huisvest veel arbeidsmigranten. Die mensen leven echt onder erbarmelijke omstandigheden omdat werkgevers gewoon hun verantwoordelijkheid niet nemen.”
“Bestaanszekerheid is een ander veelgehoord en belangrijk thema. Maar voor mij heeft het begrip een veel bredere definitie. Bestaanszekerheid is ook dat je jezelf kunt zijn. Dat je voor jou en je familie kan zorgen zonder dat je daarin wordt tegengehouden omdat je een andere huidskleur of een iets lager inkomen hebt. Bestaanszekerheid is ook dat je als homoseksueel of transgender veilig over straat kunt lopen. Ik probeer dat soort thema’s niet alleen vanuit een economische bril aan te vliegen, maar ook juist vanuit dat sociale aspect.”