Ingrid Michon-Derkzen, VVD: ‘Wie werkt, moet niet in onzekerheid zitten’

Het beloven de spannendste Tweede Kamerverkiezingen in jaren te worden. DHC stelt in aanloop naar 22 november bekende en minder bekende Haagse kandidaten aan u voor. In deel 6: Ingrid Michon-Derkzen, nummer 19 van de VVD.

Door

U bent nu tweeënhalf jaar Kamerlid. Hoe is dat u vergaan?

“Het bevalt me goed. Als Kamerlid houd ik me bezig met veiligheid. Dat doet er echt toe. Vlak voor het zomerreces heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel doxing aangenomen, waarin het doelbewust verspreiden van persoonsgegevens van bijvoorbeeld politieagenten strafbaar wordt gesteld. Dat is begonnen met een motie van mij. Daar ben ik trots op. Mijn belangrijkste drijfveer waren agenten die in hun privéleven worden lastiggevallen.”

Wat zou u willen als u herkozen wordt?

“Ik hoop dat ik door kan met veiligheid. Inmiddels is bij iedereen doorgedrongen dat de georganiseerde drugscriminaliteit een veelkoppig monster is. We moeten de criminele carrières van jonge jongens doorbreken en hun verdienmodel aanpakken. Daarvoor hebben we wel genoeg agenten nodig en we moeten hen uitrusten met bodycams en stroomstootwapens, zodat zij hun werk goed kunnen doen. Ik pleit ook voor een taakstrafverbod bij geweld tegen agenten en hulpverleners. Dat voorstel is vorig jaar helaas niet door de Eerste Kamer gekomen.”

U was van 2014 tot 2018 raadslid in Den Haag. Komt die ervaring van pas?

“Zeker. Ik wil concrete problemen aanpakken met oplossingen waar mensen wat aan hebben. Op landelijk niveau is beleid vaak nogal abstract. Ik wil altijd weten hoe iets in praktijk uitpakt. Als raadslid komt dat sneller op je pad dan als Kamerlid, dus ik ga er echt naar op zoek. Dan loop ik bijvoorbeeld een dienst mee met agenten of overleg ik met ondernemers wat helpt tegen winkeldiefstal.”

 

Met Dilan Yeşilgöz heeft de partij een stevig rechts geluid
Ingrid Michon-Derkzen, Tweede Kamerlid

 

Wat betekent het einde van het tijdperk-Rutte voor de VVD?

“We zijn Mark Rutte veel dank verschuldigd. Niet alles is goed gegaan, maar hij heeft zich dag en nacht ingezet om het land de goede kant op te krijgen. Zijn opvolger Dilan Yeşilgöz staat als een huis, heel knap vind ik dat. Met haar heeft de partij een stevig rechts geluid.”

U was lid van de parlementaire enquêtecommissie fraudebeleid. Ook naar het toeslagenschandaal en de Groningse gaswinning heeft de Kamer onderzoek gedaan. Wat is de portee van deze affaires?

“Dat laat zich niet in één les samenvatten. Er zijn dingen niet goed gedaan. De reflex is dat zo’n enquête al snel gaat over afrekeningen, koppen die moeten rollen. Als Kamer moeten we vooral ook naar onszelf kijken wat beter kan. Waren we wel kritisch genoeg op bepaalde wetgeving? Hadden we in sommige debatten scherper moeten zijn?”

Yeşilgöz noemt bestaanszekerheid ‘een klassiek VVD-thema’. Daar denkt menigeen anders over.

“Mensen met twee banen of nulurencontracten kunnen soms nog maar net het hoofd boven water houden. Als wij in Den Haag langs de deuren gaan, spreken we veel tweeverdieners die duimen dat de auto niet kapotgaat, want zo’n financiële tegenslag kunnen ze er niet bij hebben. Als je werkt, moet je niet in zulke onzekerheid zitten. Dat is heel erg VVD.”

Standaardportret
Bekijk meer van