Gideon van Meijeren, FvD: ‘Ik waak over onze grondwettelijke vrijheden’
Het beloven de spannendste Tweede Kamerverkiezingen in jaren te worden. DHC stelt in aanloop naar 22 november bekende en minder bekende Haagse kandidaten aan u voor. In deel 9: Gideon van Meijeren, nummer 3 van Forum voor Democratie (FvD).
De Graafschap of ADO Den Haag?
“Dan kies ik toch voor De Graafschap. Ik ben geboren in Doetinchem en had toen ik jonger was een seizoenskaart. Als je zegt ‘Vijverberg’, denk ik vooral aan het stadion. Ik volg het voetbal nu wat minder, maar ik kijk elk weekend toch wel even op teletekst om te zien wat De Graafschap heeft gedaan.”
U combineert het Kamerlidmaatschap met uw werk als raadslid. Kan dat eigenlijk wel?
“Dat kan. Ik ben volksvertegenwoordiger, zowel landelijk als in Den Haag, waar ik sinds 2015 woon. De Kamer vergadert drie dagen per week, de gemeenteraad een, dus dat is te combineren. Soms zit het elkaar in de weg, dan moet ik prioriteiten stellen. De raadscommissies laat ik over aan onze fractievertegenwoordigers. Ik heb geen vrouw en kinderen en geen Netflix, dus ik heb veel tijd. Een dag heeft voor mij drie delen.”
Waar richt u zich op in de gemeenteraad?
“Ik wil dat de bestuurscultuur beter wordt. Dat vereist dat er een einde wordt gemaakt aan de kartelpraktijken van de gevestigde partijen. Pas dan kun je het vertrouwen in de politiek herstellen. Concreet betekent dit dat er in Den Haag recht moet worden gedaan aan de verkiezingsuitslag van 2022. Hart voor Den Haag van Richard de Mos werd de grootste, dus moet die partij meedoen in het college van B en W.”
Wat is in de Tweede Kamer uw terrein?
“Ik doe justitie en veiligheid en heb bijzondere expertise op het gebied van constitutionele zaken. Daarin ben ik afgestudeerd. Ik waak over onze grondwettelijke vrijheden. Die zijn aangetast in de coronaperiode met de drang tot vaccinatie en de corona-app. Ook de vrijheid van meningsuiting ligt onder vuur. Forum vecht voor die vrijheid.”
De rechter zit te vaak op de stoel van de politiek
Kennelijk ook op een wijze die te ver gaat. Het Openbaar Ministerie vervolgt u wegens opruiing.
“Hier is politieke druk uitgeoefend. Sigrid Kaag heeft als minister al gezegd dat ik me daaraan heb schuldig gemaakt. Dat is beïnvloeding van de rechter. Ik hoop dat ik een rechter krijg die niet zwicht voor deze politieke druk.”
U heeft niets opruiends gezegd?
“Nee! Integendeel. Ik zei dat ik hoopte op een revolutionaire beweging die zou optrekken naar het parlement. Maar wel zonder geweld. Ik ben voor vreedzaam en geweldloos verzet. Geweld werkt averechts. Maar ik blijf zeggen waar het op staat en ik verzet mij tegen pogingen om mij te criminaliseren.”
De rechterlijke macht boezemt u weinig vertrouwen in. FvD heeft het over ‘D66-rechters’.
“Wij vinden dat te veel rechters behoren tot hetzelfde ideologische bolwerk als de regering. Dat is ook niet verwonderlijk, want de regering benoemt de rechters. Dat moet anders. Het parlement moet hier een rol in krijgen. Nee, ik ben in tegenstelling tot Pieter Omtzigt geen voorstander van een Constitutioneel Hof dat wetten toetst aan de Grondwet. Nu al zit de rechter te vaak op de stoel van de politiek. Dat zou dan nog erger worden. Wetten die de beide Kamers passeren zouden dan alsnog kunnen worden afgekeurd. Zo’n hof tast het primaat van de Kamers te veel aan.”