Bart van Kent, SP: ‘Ik ben geen politicus maar volksvertegenwoordiger’
Het beloven de spannendste Tweede Kamerverkiezingen in jaren te worden. DHC stelt in aanloop naar 22 november bekende en minder bekende Haagse kandidaten aan u voor. In deel 5: Bart van Kent, nummer 3 van de SP.
U zat eerst in de Haagse gemeenteraad en nu in de Tweede Kamer. Bent u een echte politicus?
“Nee! Ik ben geen politicus maar een volksvertegenwoordiger. Wat mij aanspreekt, is groepen organiseren die werkelijk achtergesteld zijn of serieuze klachten hebben en hun verhaal dan voor het voetlicht brengen en er iets aan proberen te doen. Dat past bij de SP en dat past bij mij.”
Geeft u eens een paar voorbeelden.
“Bij de gemeente hebben we actiegevoerd om de straatvegers weer in dienst te nemen. Dat is gelukt. We hebben de bibliotheek Schilderswijk weer opengekregen. En we hebben corporaties gedwongen wat te doen aan schimmelhuizen.”
Landelijk keerde de SP zich tegen de nieuwe Pensioenwet. Waarom?
“Pensioenen gaan nog meer meebewegen met de financiële markten en verzekeraars zien hun kans schoon om meer geld te gaan verdienen aan pensioenen. Wij konden de wet niet tegenhouden, maar hebben wel verbeteringen afgedwongen. Dat lukt alleen als je de mensen opzoekt en niet in zaaltjes blijft zitten vergaderen.”
In Den Haag zie je heel duidelijk dat arbeidsmigratie uit de hand is gelopen
Heeft de stad Den Haag nog iets aan u?
“Zeker. De SP zet zich in voor een tijdelijke stop op arbeidsmigratie. Ja, dat deed voorheen de wenkbrauwen fronsen. Maar het is uit de hand gelopen en dat zie je heel duidelijk in Den Haag. We zitten nu met vele dakloze arbeidsmigranten die hun baan en daarmee hun woning zijn kwijtgeraakt. Eerst moet de boel op orde worden gebracht. De uitbuiting en slechte woonomstandigheden moeten worden aangepakt.”
De SP heeft ook een eigen visie op de NS en er is een link met Den Haag, heeft u wel eens gezegd. Welke?
“De marktwerking in het openbaar vervoer moet worden afgeschaft. In Den Haag werkt dat goed met de HTM, een gemeentelijke nv. In feite is het vervoer hier in handen van de overheid. Zo moet het landelijk ook. Geen concurrentie dus van dochters van buitenlandse staatsbedrijven als Deutsche Bahn. Daar schieten we niets mee op. Als alles weer in nationale handen is, kan ook de splitsing tussen NS en ProRail ongedaan worden gemaakt.”
Wil de SP meeregeren? En bent u beschikbaar voor een kabinetspost?
“De SP koerst in principe op regeringsdeelname. We zijn verschillende keren buitengesloten. Maar we denken dat de beste manier om dingen te veranderen toch deelname aan een kabinet is. Nee, ik denk niet aan mezelf. Maar stel dat we de post zorg zouden krijgen, dan hebben we in Agnes Kant (oud-fractievoorzitter van de SP en directeur van Bijwerkingencentrum Lareb, red.) een uitstekende kandidaat.”