Twee hoge torens verrijzen achter station HS

Vlak langs het spoor van HS komen twee torens van 140 en 160 meter hoog, goed voor 1250 woningen. Ze maken deel uit van de stadsvernieuwing achter het treinstation.

Door

De gemeente heef het bestemmingsplan voor Escher Gardens, zoals het project heet, ter inzage gelegd. De twee torens komen op de plek van het huidige parkeerterrein aan de achterzijde van het station, naast het ROC Mondriaan. Het complex is een ontwerp van het Rotterdamse bureau KCAP, dat ook het Inntel Hotel in de haven ontwierp, en moet ruimte bieden aan voorzieningen, kantoren en zo’n 1250 huurwoningen.

“Het gebouw zoekt aansluiting met de vergroening van de Waldorpstraat,” verklaart Gerad Schoenaker van projectontwikkelaar SENS Real Estate de naam. ‘Escher’ is een knipoog naar het Haagse museum van de beroemde graficus. Met onmogelijke constructies en oneindige trappen heeft het niet van doen.

Transformatie

Escher Gardens maakt deel uit van de transformatie van het gebied direct achter het treinstation, omgedoopt tot HS Kwartier. Hier (her)ontwikkelen SENS en hun Belgische partner Redevco vijf gebouwen die langs het spoor staan. Het eerste project is al voltooid. Het Stationspostgebouw heeft een tweede leven gekregen als hoofdkantoor van PostNL. Escher Gardens wordt het tweede wapenfeit.

Escher Gardens

Impressie van het complex onder de twee torens. (KCAP)

Ook het straatbeeld gaat ingrijpend veranderen. De Waldorpstraat, nu een drukke autoweg, moet een groene ‘allee’ worden, voorbehouden aan voetgangers en fietsers. Het viaduct achter het station verdwijnt, zo is de insteek. “Het verkeer moet er tot rust komen,” zegt Schoenaker. “Het is bizar hoe hard er soms gereden wordt. Hier komen dagelijks duizenden studenten van de hogeschool en het Mondriaan. Voor hen en de nieuwe bewoners moet de straat een hoogwaardig gebied worden.”

De torens krijgen een wisselend woningaanbod. Van de 1250 appartementen wordt 30 procent sociaal huur (waaronder studentenwoningen) en 20 procent middenhuur (tot 988 euro per maand). De rest komt in de vrije sector. Hoe lang de sociale woningen sociaal blijven, is wel de vraag. De ontwikkelaars hebben vooralsnog geen woningcorporatie bereid gevonden te investeren, zoals vaker bij gemengde hoogbouw. Waarschijnlijk worden de sociale woningen daarom ondergebracht bij een marktpartij, die ze van de gemeente minimaal twintig jaar tegen gereguleerde prijs moet verhuren.

Het HS Kwartier moet een ‘groene stadsstraat’ worden.

Het HS Kwartier moet een ‘groene stadsstraat’ worden. (KCAP)

In de voet van het complex komt tot 20.000 vierkante meter aan kantoren en tot 3000 vierkante meter aan commerciële en maatschappelijke voorzieningen. Zo ook een megafietsenstalling voor bewoners. Een parkeergarage komt er daarentegen niet. “De locatie is een ov-hub,” legt Schoenaker uit. “HS is het station met de meeste treinbewegingen van Den Haag, de Waldorpstraat is een knooppunt voor bussen en op het stationsplein stoppen veel trams. Bovendien loopt de velostrada (snelfietsroute, red.) hierlangs.” Overigens voldoet het project aan de parkeereisen, benadrukt hij. “Automobilisten kunnen gebruikmaken van Q-Park Laakhaven.”

Meer projecten

Naast Escher Gardens hebben SENS en Redevco nog drie projecten op de tekentafel liggen. Op de plek van kantoor- en congrescentrum The Globe moeten eveneens twee flinke torens met woningen, kantoren en voorzieningen komen. Tussen het postgebouw en het spoor denken de ontwikkelaars nog een bescheiden woontoren te kunnen bouwen. En naast de stationsentree staat The Special ingetekend, een glazen kubus die waarschijnlijk een maatschappelijke of culturele instelling gaat huisvesten. “Dat kan ook een onderwijsinstelling zijn,” aldus Schoenaker. “We hopen dat een partij haar vinger opsteekt.”

Met hoogtes van 140 en 160 meter krijgt Escher Gardens de hoogste torens van Den Haag. Voor even dan, want hogere bouwwerken staan op de planning. Aan de Rijswijkseweg, tegenover het postgebouw, moet The Grace verrijzen, al is de bouw van de twee torens van 150 en 180 meter hoog op de lange baan geschoven. Aan de rand van de binnenstad en de Koekamp komt Bellevue, twee torens waarvan de bouwhoogte – 185 meter – omstreden is.

Intussen is voor de deur van Den Haag Centraal maandagavond de bouw van KJ Plein van start gegaan. Na jaren vertraging is ontwikkelaar Synchroon begonnen aan twee woontorens van 90 meter hoog. Vanwege de bouw blijft de ondergrondse fietsenstalling tot december volgend jaar dicht.

Informatiebijeenkomst over Escher Gardens vindt dinsdag 19 december tussen 19:00 en 21:00 uur plaats in The Globe, Waldorpstraat 15.

Standaardportret
Bekijk meer van