Benoordenhout heeft weer eigen bibliotheek: ‘Brandpunt in de wijk’

Na ruim tien jaar heeft het Benoordenhout weer een volwaardige bibliotheek in het ANWB-gebouw aan de Wassenaarsweg. “Een langgekoesterde wens van de bewoners.”

Door

De gemeente sneed in 2012 fors in de uitgaven. Hierdoor moesten zes wijkbibliotheken, waaronder de vestiging in het Benoordenhout, de deuren sluiten. De afgelopen tien jaar was er aan de Goetlijfstraat ter vervanging een kleine vestiging die werd gerund door vrijwilligers. “Maar die was slechts twee dagen per week geopend. Er was echt behoefte aan een vaste plek, dit is een langgekoesterde wens van de bewoners,” weet directeur Sam Hermans van Bibliotheek Den Haag. Zij is dan ook ‘dolblij’ met de (her)opening van de vestiging van Bibliotheek Den Haag in het Benoordenhout deze donderdag.

Daar sluit wethouder Robert van Asten (D66, bibliotheken) zich bij aan. “In 2012 werd de gemeente fors gekort door het rijk. Er werden geen duidelijke keuzes gemaakt; de kaasschaafmethode heeft zijn sporen nagelaten en die zijn we nu nog aan het repareren,” zegt de wethouder. “Idealiter is er in elke wijk een bibliotheek.” Van Asten wil ook graag vestigingen openen in de Binckhorst en in Spoorwijk.

 

Bewoners moesten drukke wegen oversteken om naar de dichtstbijzijnde bibliotheek te komen
Robert van Asten, wethouder

 

Met het vorige week verschenen PISA-onderzoek wordt het belang van bibliotheken nog eens onderschreven, wijst Van Asten. Hieruit blijkt dat de leesvaardigheid van 15-jarigen in Nederland fors achteruit is gegaan. “Het aanpakken van laaggeletterdheid begint bij het aantrekkelijk maken van lezen,” stelt de wethouder.

Nabijheid bibliotheek

Om die reden is de nabijheid van een bibliotheek belangrijk. “Veel Benoordenhouters met kinderen gaven aan dat ze een paar heel drukke wegen moesten oversteken om naar de dichtstbijzijnde bibliotheek in de Theresiastraat te gaan, en dat ze daarom niet meer gingen. Ook zijn er in het Benoordenhout veel ouderen die graag ergens willen samenkomen. De bibliotheek is bij uitstek een plek voor ontmoeting, het is een brandpunt in de wijk.”

De gemeente wil op meer plekken de bibliotheek laten terugkeren, bijvoorbeeld in Mariahoeve. Ook worden de openingstijden van de Centrale Bibliotheek aan het Spui en in het Laakkwartier verruimd. Dat laatste moet volgend jaar gebeuren. “Wij brengen nu de behoeftes in kaart,” legt Hermans uit. “De bibliotheek aan het Spui is al tot acht uur ’s avonds geopend: moet dat langer worden of moet deze vestiging juist eerder open?”

 

Er is een uitgebreide collectie Engelstalige boeken omdat hier veel expats wonen
Sam Hermans, directeur

 

Ook wordt er vaart gemaakt met het zoeken naar een geschikt pand in Mariahoeve. “De bibliotheek in het Benoordenhout is nu tot eind 2025 gevestigd in het ANWB-pand, maar we zoeken door naar een permanente plek. Mocht er ook een tijdelijke locatie beschikbaar komen in Mariahoeve, dan sluiten we niet uit dat we ook in die buurt voor zo’n constructie kiezen tot er een permanente oplossing is.”

Engelstalige boeken

In alle zeventien bibliotheken in Den Haag is naast het lenen van boeken veel aandacht voor onder meer ontmoeting, cultuur en activiteiten. “Maar in deze vestiging ligt het accent net iets meer op cultuur en is er een uitgebreide collectie Engelstalige boeken omdat hier veel expats wonen,” legt de bibliotheekdirecteur uit. “Uit gesprekken met bewoners bleek dat juist daar veel behoefte aan is in deze wijk.”

Hermans sluit een mengvorm waarin de bibliotheek haar pand ook op een toekomstige locatie deelt met een bedrijf of organisatie niet uit. “Door de ANWB worden we nu ook al gastvrij ontvangen en in Bouwlust delen we een pand met een welzijnsorganisatie.” Van Asten bezocht onlangs bibliotheken in Engeland ter inspiratie en zag daar een sportschool die samen met de bibliotheek een pand deelde. “Dit is ook een manier om bibliotheken nog meer te verankeren in de wijken.”

Bibliotheek Benoordenhout is geopend op maandag t/m vrijdag, 09.00-17.30 uur; zaterdag, 10.00-17.00 uur. Van donderdag 14 t/m zaterdag 16 december vinden er kennismakingsactiviteiten plaats.

Standaardportret
Bekijk meer van