Partijen blijven hameren op integriteit na uitspraak proces De Mos

Voor Richard de Mos is met zijn gedeeltelijke vrijspraak de tijd daar om vooruit te kijken. Maar dat gaat een deel van de gemeenteraad te snel.

Door

‘En nu weer aan de slag,” zei Richard de Mos nadat het gerechtshof uitspraak had gedaan op vrijdag 21 juni. Hij erkende tegenover deze krant fouten te hebben gemaakt ten aanzien van de geheimhouding. “Gaan we de volgende keer niet meer zo doen,” aldus de fractievoorzitter van Hart voor Den Haag.

Maar zo makkelijk komen de oud-wethouder en zijn collega Rachid Guernaoui niet weg, stellen verschillende partijen in de gemeenteraad. “Door meerdere keren de geheimhoudingsplicht te schenden, hebben Richard en Rachid als wethouders de betrouwbaarheid van het stadsbestuur beschadigd,” zegt D66-fractievoorzitter Marieke van Doorn. “Het schenden van het ambtsgeheim is niet iets om lichtzinnig mee om te gaan,” vindt ook Maarten De Vuyst, fractievoorzitter van GroenLinks. “De uitspraak en de betekenis daarvan geven ons als Haagse politiek stof om op te reflecteren.”

Integriteit bewaken

Ook PvdA-fractievoorzitter Janneke Holman is die mening toegedaan. “Deze uitspraak bevestigt opnieuw dat er op het stadhuis een goed gesprek moet worden gevoerd over transparante partijfinanciering en integriteit. We moeten elkaar scherp houden om de integriteit van het stadsbestuur te bewaken.” De Partij voor de Dieren wenst evenmin zomaar over te gaan tot de orde van de dag. “We moeten de Commissie Bestuurlijke Integriteit versterken en een beter programma opzetten voor integriteit binnen de gemeente. Duidelijke afspraken over informatievoorziening en taakverdeling zijn essentieel,” zegt fractievoorzitter Robin Smit.

 

Het schenden van het ambtsgeheim is niet iets om lichtzinnig mee om te gaan
Maarten De Vuyst, GroenLinks

 

VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg is positiever over De Mos en zijn partij. “Wij hebben na de vrijspraak van vorig jaar al met De Mos gesproken over integriteit. Daarnaast wisten we van het schenden van de geheimhouding. Dus de nieuwe uitspraak verrast ons niet. Richard heeft gezegd dat hij hiervan heeft geleerd. Voor ons zijn er geen beletselen om na de verkiezingen van 2026 met hem te gaan samenwerken. Maar eerst de uitslag maar eens afwachten.”

‘Overwinning’

De Mos ziet de uitspraak van het gerechtshof vooral als een overwining. “Vanaf dag één hebben wij geloofd in onze onschuld. Deze heksenjacht, die in 2019 begon, heeft ons leven vijf jaar lang op zijn kop gezet en heeft de lokale democratie gegijzeld. Maar vrijdag zagen we dat het recht opnieuw zegeviert.”

Maar de veroordeling dan? De Mos: “Ik heb al gezegd dat ik hier lering uit trek. En ik wil altijd nader praten met de andere partijen. Een raadsconferentie? Prima. Maar ik vind wel dat anderen ook bij zichzelf te rade moeten gaan. Sommige partijen hebben ons uitgesloten en belasterd voordat de rechter had gesproken. En de landelijke politiek moet nu werk maken van de financiële steun voor lokale partijen. Want nu is er geen gelijk speelveld.”

Standaardportret
Bekijk meer van