Zo maak je je tuin groener

Het vergroenen van je tuin heeft veel voordelen. Het is dan ook niet voor niets dat gemeenten en andere instanties er op aandringen om het oppervlak aan bestrating van je tuin te beperken. Een belangrijk voordeel is dat hemelwater gemakkelijker kan wegvloeien. Zeker als je tuin wat lager ligt is de kans groot dat de boel na een stevige regenbui blank staat. En dan is het ook nog maar de vraag hoelang het duurt voordat het water allemaal weer is weggezakt. Als je een aantal stroken grond of een grasveld in je tuin hebt, heeft het water veel makkelijker de gelegenheid om in de grond te zakken.

Door

Voorkom verzakking van de grond

Langdurige droogte heeft ook nog een ander belangrijk nadeel: de droge grond verzakt. Hierdoor lopen al heel wat huizen en andere gebouwen in Nederland grote risico’s. Als je ervoor zorgt dat de neerslag die valt goed kan wegzakken in de grond is de kans op verzakking een stuk kleiner. Daarmee voorkom je het moeten laten uitvoeren van herstelwerkzaamheden die tot in de tienduizenden euro’s kunnen kosten. Het is om deze reden dat bij nieuwbouwwoningen soms voorwaarden worden gesteld aan de inrichting van de tuin. Een voorgeschreven percentage mag worden bestraat, maar het overige oppervlak moet open blijven. Maar dan komt de vraag: wat doe je daarmee? Zeker als tuinieren niet echt je hobby is.

Niet iedereen heeft groene vingers

Als je graag een groene tuin wilt, maar tuinieren is niet zo jouw ding dan kun je natuurlijk een hovenier inschakelen. Maar die zijn soms lastig te vinden omdat ze een volle agenda hebben. Of hun tarief past niet in je budget. Dan kun je in plaats van een onderhoudsintensief grasveld ook kiezen voor kunstgras. Bij de kunstgras expert kun je terecht voor advies en voor ruime keuze in kunstgras. Want dit is te koop in tal van uitvoeringen. Zo kun je kiezen voor een mooi siergrasveld, of voor een speelveld voor de kinderen. Wat ze gemeen hebben is dat het gras er zeer natuurlijk uitziet en dat je er na het leggen nauwelijks nog omkijken naar hebt.

Vaste planten of eenjarige bloeiers?

Bij het inrichten van je tuin moet je kiezen tussen vaste planten of eenjarige plantjes. Een combinatie kan natuurlijk ook. Het voordeel van vaste planten is dat ze jaren meegaan. Maar ze hebben natuurlijk wel onderhoud nodig. Je moet ze bijsnoeien en in geval van bloeiende planten moeten de dode bloemen worden verwijderd. Een plant kan ziek worden en dan heeft hij behandeling nodig. Eenjarige plantjes zijn leuk en vrolijk. Daar heb je ieder jaar werk aan met het poten in de grond of in bloembakken. En ook van deze planten moeten de dode bloemen worden verwijderd. Eenjarige plantjes moet je bovendien niet te vroeg aanschaffen, omdat ze niet winterhard zijn. Ook in april kan het soms nog venijnig vriezen. Wacht dus altijd tot na de IJsheiligen, van 10 tot 14 mei.

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van