Welke zakelijke rechtsbijstandverzekering is passend voor jouw bedrijf?

Veel bedrijven hebben een zakelijke rechtsbijstandverzekering, maar helaas zijn er nog genoeg ondernemers die denken dat ze deze verzekering niet nodig hebben. Zonde, want dit kan je uiteindelijk veel geld kosten. Je draait zelf immers op voor de kosten van juridische hulp als je niet verzekerd bent voor rechtsbijstand en deze kunnen hoog oplopen. Heb je momenteel nog geen rechtsbijstandverzekering, maar wil je er wel eentje afsluiten? In deze tekst helpen wij je te bepalen welke verzekering passend is voor jouw bedrijf in Den Haag.

Door

Hoe ziet de dekking eruit?
De gemiddelde ondernemer heeft weleens gehoord van een rechtsbijstandverzekering, maar lang niet iedereen weet precies wat het is. In dat geval kun je niet goed inschatten of het verstandig is om je bedrijf te verzekeren voor rechtsbijstand of niet. Daarom zoomen we hier eerst in op de dekking van een rechtsbijstandverzekering voor bedrijven. Allereerst ben je verzekerd voor conflicten met leveranciers en afnemers. Zo’n conflict kan ontstaan doordat zij hun afspraken niet nakomen, maar ook doordat ze weigeren om facturen te voldoen. Daarnaast ben je verzekerd voor juridische hulp bij conflicten over arbeidscontracten.

Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten voor je bedrijf? Dan denk je misschien dat je bij ieder conflict recht hebt op juridische hulp. Helaas is dit niet het geval, want verzekeraars sluiten een aantal zaken op voorhand al uit. Conflicten die te maken hebben met belastingen vallen bijvoorbeeld niet binnen de dekking van deze verzekeringen. Dit geldt ook voor conflicten met een motorrijtuig in het verkeer en een conflict dat ontstaat of verwacht wordt voordat de verzekering begint.

Rechtsbijstand voor zzp’ers
Als zzp’er denk je misschien dat je niet snel verzeild raakt in een conflict. Jij bent immers de enige werknemer van je bedrijf, waardoor de verantwoordelijkheid volledig bij jezelf ligt. Je kunt nog zo goed je best doen, maar conflicten zijn nooit helemaal uit te sluiten. Reden genoeg om je ook als zzp’er te verzekeren voor rechtsbijstand als je het ons vraagt. De meeste verzekeraars bieden een speciale rechtsbijstandverzekering voor zzp aan. Het grote voordeel hiervan is dat deze verzekering volledig wordt afgestemd op jouw bedrijf. Zodra je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, hoef jij je geen zorgen meer te maken over mogelijke conflicten waarin je betrokken raakt. De kans is immers groot dat je hiervoor verzekerd bent.

Je bent niet altijd direct verzekerd
Wie een rechtsbijstandverzekering afsluit voor zijn bedrijf, denkt waarschijnlijk dat hij direct verzekerd is. Als er sprake is van een conflict in het verkeer, bij letsel door een bedrijfsongeval of over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is, is dit inderdaad het geval. Als het om een ander soort conflict gaat, krijg je te maken met wachttijd. Gedurende deze periode ben je nog niet verzekerd voor juridische hulp bij conflicten.

Vergelijk verzekeraars met elkaar
Sommige bedrijven denken dat iedere rechtsbijstandverzekering hetzelfde is, maar dat is niet het geval. De dekking van de ene verzekeraar kan namelijk uitgebreider zijn dan die van de andere. Reden genoeg om rechtsbijstandverzekeringen te vergelijken voordat je een keuze maakt. Staar je hierbij niet blind op de premie. Het is prettig als je een goedkope rechtsbijstandverzekering af kunt sluiten, maar het is belangrijker dat je goed verzekerd bent. Baseer je keuze daarom liever op de dekking en laat je niet te veel leiden door de premie.

Standaardportret
Bekijk meer van