Wat komt er kijken bij een dakrenovatie?

Als je een huis hebt gekocht, dan kan het zijn dat er sprake is van achterstallig onderhoud. Zeker bij de aankoop van een oudere woning is het belangrijk om een bouwkundige keuring te laten doen zodat je weet waar je rekening mee moet houden.

Door

Bedenk dat een pand renoveren een kwestie is van veel tijd en vaak ook de nodige financiële investeringen. Dakrenovatie kun je in de meeste gevallen beter aan een vakman overlaten. Wil je het zelf doen, bedenk dan goed waar je aan begint.

Dakbedekking vervangen

Allereerst moet duidelijk zijn welke dakbedekking er op het dak ligt en waarmee je deze wilt vervangen. Op oudere huizen met een schuin dak liggen meestal dakpannen. Een voordeel daarvan is dat je ze ook gedeeltelijk kunt vernieuwen als er pannen kapot zijn of ontbreken. Huizen met een plat dak hebben meestal bitumen of EPDM. Je kunt bitumen of EPDM dakbedekking kopen bij een online winkel. Bereken zorgvuldig hoeveel materiaal je nodig hebt. Het zou immers zonde zijn als je tijdens de werkzaamheden erachter komt dat je tekort komt. Bestel ook montagemateriaal zoals lijm en kit. Je kunt dan de klus als het meezit in een dag afronden. Wil je veilig op het dak kunnen werken, dan is het handig om een steiger te huren. Dit is aanzienlijk veiliger dan via een uitschuifladder op en van het dak te klimmen.

Het dak isoleren

Als je het dak van je huis vernieuwd wordt is dat natuurlijk het ideale moment voor dakisolatie. Dit doe je met glaswol, houtwol of een ander goed isolerend materiaal. Dakisolatie is een belangrijke stap naar verduurzaming van de woning. Voor het isoleren van het dak, en ook voor het plaatsen van zonnepanelen, kun je in aanmerking komen voor subsidie. Als particulier betaal je ook geen btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Subsidie kun je aanvragen via de gemeente. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de gemeente waar je woont.

Aanpassingen voor meer woongenot

Als je het dak van je huis gaat renoveren dan kun je daarvoor materialen bestellen op https://dakenmarkt.nl/. Maar misschien wil je deze gelegenheid aangrijpen om ook het wooncomfort te verbeteren. Als je zolder nu alleen gebruikt wordt voor opslag, dan kun je er veel meer van maken. Laat bijvoorbeeld een groot dakraam plaatsen of een luxe lichtkoepel. Hiermee verandert de zolder ineens in een lichte ruimte die je kunt gebruiken als slaapkamer of werkkamer. Voor het plaatsen van een dakkapel of lichtkoepel is vrijwel nooit een vergunning nodig. Als je twijfelt, informeer dan bij je gemeente naar de regels of raadpleeg de website. Woon je in een monumentaal pand dan is het natuurlijk een ander verhaal. Aan dit soort woningen zijn doorgaans grote aanpassingen niet toegestaan. Daar kan zelfs het plaatsen van nieuwe kozijnen een probleem zijn. Voordat je iets verandert aan een monumentale woning is het dus noodzakelijk om dit met de gemeente te bespreken.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van