Wat is een redelijke prijs voor een gebruikte auto?

Je verkoopt waarschijnlijk niet iedere week een auto als particulier. Als je er dan toch mee te maken krijgt dat je je auto van de hand wilt doen, dan ben je natuurlijk benieuwd hoeveel de waarde van het voertuig is. Het hangt er een beetje vanaf hoe je de auto verkoopt wat de opbrengst zal zijn.

Door

Inruilen

Je kunt je auto inruilen als je van plan bent om weer een nieuwe te kopen. De garagehouder zal de prijs die je voor je auto krijgt dan vaak af laten hangen van wat je ervoor terugkoopt. Met andere woorden: Verkoop je je tweedehands auto en koop je zelf een nieuwe auto, dan krijg je waarschijnlijk de hoogste prijs voor je occasion. Ook als je een trouwe klant bent en reparatie en onderhoud al jaren bij deze garage laat doen zal de garagehouder je wellicht willen matsen met een wat hoger bod op je auto. Hij wil je immers graag als klant behouden. Maar anderzijds zal de garagehouder de ingeruilde auto ook weer moeten verkopen en wil hij er graag winst op maken.

Zelf je auto verkopen

Wil je zelf je auto verkopen dan kun je een advertentie plaatsen op een verkoopplatform. Je kunt de dagwaarde auto berekenen aan de hand van het kenteken. Dit is een indicatie. De waarde stijgt of daalt afhankelijk van de staat waarin de auto verkeert. Ben je er altijd zuinig op geweest en is de auto altijd goed onderhouden dan zal dat de prijs hoger doen uitkomen. Als de auto schade heeft of veel kilometers heeft gereden pakt de waarde lager uit. De koper moet dan immers schade laten herstellen of rekening houden met onderhoud vanwege het aantal kilometers dat de auto al op de teller heeft staan.

Een auto met schade

Je kunt ook je auto verkopen als deze schade heeft, bijvoorbeeld na een aanrijding. Of als je auto niet meer door de APK komt omdat reparatie te duur is in verhouding tot de dagwaarde. In zo’n geval wordt je auto opgekocht door een handelaar in auto-onderdelen. De auto wordt dan meestal gedemonteerd en onderdelen worden los verkocht. Uiteraard krijg je voor een schadeauto aanzienlijk minder dan voor een auto die nog wel de weg op kan.

Betaal ik niet te veel voor een gebruikte auto?

Als je een gebruikte auto wilt kopen van een particulier of bij een garage of handelaar dan kun je zelf al wat voorwerk doen. Op CheckMijnKenteken.nl kun je de gegevens van een auto natrekken. Je ziet niet alleen om welk merk en type het gaat maar ook het bouwjaar en je kunt zien welk onderhoud aan de auto is uitgevoerd en of de kilometerstand realistisch is gezien de leeftijd van de auto. Zo weet je of er wellicht met de kilometerstand is gesjoemeld. Ook staat er een indicatie van de dagwaarde van de auto bij de gegevens. Op die manier kun je inschatten of je een redelijke prijs betaalt voor een gebruikte auto.

Standaardportret
Bekijk meer van