Wanneer schakel je als particulier een advocaat in?

Als privé persoon hoop je natuurlijk nooit in de rechtbank terecht te komen. Maar toch zijn er verschillende omstandigheden waarbij dat kan gebeuren. Als je gaat scheiden van je partner bijvoorbeeld. Maar ook bij een conflict met je werkgever of als je van een strafbaar feit wordt verdacht kan het gebeuren dat je voor de rechter moet verschijnen. Het is in zo’n geval altijd verstandig om je te laten bijstaan door een advocaat. Het is in Nederland in sommige gevallen toegestaan om je eigen verdediging te voeren, maar dat is vrijwel nooit de beste keuze.

Door

Hoe vind ik een goede advocaat?

Als je een advocaat nodig hebt dan kun je contact opnemen met je rechtsbijstandsverzekering. Zij kunnen je helpen een goede advocaat te vinden die is gespecialiseerd in de zaak waar het om gaat. Maar je kunt natuurlijk ook zelf online op zoek gaan naar goede advocaten in Rotterdam. Kies voor een kantoor dat specialisten beschikbaar heeft voor de zaak waar jij juridische bijstand voor nodig hebt. Een letselschade advocaat heeft heel andere kennis dan een strafrechtadvocaat. Vaak hebben kantoren meerdere disciplines beschikbaar. De advocaat met de meeste kennis zal dan de zaak voor je oppakken.

De kosten voor juridische bijstand

Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt dan is het belangrijk om te weten wat er precies vergoed wordt. Het zou immers een enorme domper zijn als je na afloop van een zaak alsnog een flinke rekening gepresenteerd krijgt. Als het gaat om een civiele zaak dan wordt de verliezende partij vaak veroordeeld tot het betalen van de proceskosten. Soms worden die kosten gedeeld. Maar ook als de rechter de proceskosten bij de tegenpartij neerlegt betekent dat niet dat de rechtshulp voor jou volledig kosteloos is. Bij verzekeringen geldt vaak een wachttijd. Het is dus niet zo dat je vandaag een verzekering kunt afsluiten en volgende week daar een beroep op doen omdat je van je partner wilt scheiden.

Zorg dat je advocaat over alle informatie beschikt

Het is belangrijk dat je advocaat beschikt over alle relevante informatie. Wees dus altijd open over de zaak en houd geen informatie achter. Zorg ook dat je belangrijke documenten bewaart, zoals facturen van een zorgverzekeraar of andere kosten die je hebt moeten maken. Correspondentie met je werkgever als het gaat om een arbeidsconflict. Bewijsstukken zoals foto’s die je kunnen vrijpleiten bij een strafzaak. Het is voor een advocaat erg frustrerend als tijdens een rechtszaak ineens feiten aan het licht komen waar je raadsman of -vrouw niet van op de hoogte was.

Sommige zaken vragen een lange adem

Een rechtszaak kan soms maanden of zelfs jaren duren. Vooral letselschade zaken staan erom bekend dat daarvoor een lange adem nodig is. Bedenk ook vooraf dat zaken weer worden opgerakeld als het tot een rechtszaak komt. Je advocaat zal dit uitvoerig met je bespreken om zo tot een goede strategie te komen om de zaak voor jou tot een goed einde te brengen.

Standaardportret
Bekijk meer van