Waarom jij een Airfryer in de keuken moet hebben!

Er zijn steeds meer mensen die de gewone frituurpan omruilen voor de Airfryer, ook wel de heteluchtfriteuse genoemd. Is dit niet gewoon weer een extra apparaat in de keuken die gewoon precies hetzelfde kan als een oven en friteuse? Wij zijn het voor je uit gaan zoeken, en de uitkomst was behoorlijk positief!

Door

Wat is een Airfryer?

Een Airfryer is een friteuse die in plaats van frituurolie gebruikt maakt van hete lucht voor het klaarmaken van jouw gerechten. Hierdoor frituur je een stuk gezonder, zonder vette olie. Ook kun je de Airfryer zien als een mini oventje die je op het aanrecht zet. Je kunt met een Airfryer veel meer dan alleen patat en snacks klaarmaken. Je kunt jouw Airfryer gebruiken voor allerlei culinaire hoogstandjes.

Wat kun je er allemaal mee maken?

We zien dat steeds meer huishoudens een Airfryer in huis nemen. En dat is niet zo gek. Naast dat je gezonder kunt frituren zonder olie, kun je ook de gerechten die je normaal in een oven of braadpan klaarmaakt met een Airfryer bereiden. Als je frituursnacks of patat maakt kun je overigens beter kiezen voor producten die speciaal voor de Airfryer gemaakt zijn, deze zijn hier uiteraard speciaal voor bedoeld en aangepast aan deze manier van frituren.

De cliché’s over de Airfryer

  • Het bereiden duurt veel langer. In de Airfryer duurt het toch langer om patat te bakken dan in de gewone frituur? In de Airfryer duurt het ongeveer even lang als bij ovenfriet, en de baktijd is absoluut aanvaardbaar.
  • Eten is minder knapperig. Dit is niet waar. De Airfryer staat juist bekend om knapperig voedsel. Dit hangt vaak af van het merk en model, daarom is het belangrijk om Airfryers te vergelijken en te kijken naar de best geteste modellen.
  • Het is niet geschikt voor een groot gezelschap. Dit hangt puur af van het formaat. Er zijn ook Airfryers beschikbaar in XL en zelfs XXL formaat. Wanneer je weet dat je af en toe ook voor een groter gezelschap eten maakt dan is het handiger om een grotere Airfryer te kopen. Met een traditionele friteuse werkt dit precies zo. Er bestaan kleine en grote friteuses. Dit is niet specifiek van toepassing op een Airfryer.

Wat zijn de voordelen?

  • Het is veiliger. Als je frituurt met olie dan is er altijd een risico dat je hete olie over je heen krijgt. Ook kan een frituurpan makkelijker in brand vliegen dan je denkt. Vet kan namelijk makkelijk oververhitten. In een heteluchtfriteuse is er amper vet aanwezig, het risico op ongevallen is hiermee enorm laag.
  • Het is een multifunctioneel apparaat. Je kunt er klassiek mee frituren, maar je kunt er veel meer mee. Je kunt er vleesgerechten, groenten, eigenlijk (bijna) alles mee maken wat je kunt bereiden in een friteuse, oven of braadpan.
  • Het laat minder geur achter. Je kent het vast wel, je hebt net lekker patat gebakken, en die geur van de frituurpan hangt nog minstens een dag in huis. Met een Airfryer hoef je daar niet bang voor te zijn. Je hoeft niet langer buiten te bakken om een vervelende geur in huis te voorkomen.
  • Schoonmaken was nog nooit zo makkelijk. Vet vervangen is niet nodig, het schoonmaken van een friteuse is toch altijd maar een vies en vervelend werkje. Vaak mogen de onderdelen van een Airfryer in de vaatwasser, ook zijn ze vaak uitneembaar zodat je ze apart kunt schoonmaken als dat nodig is.
  • Ingrediënten drogen niet snel uit. Ben jij van vlees dat sappig en krokant tegelijk is? Dan moet je een Airfryer hebben!

Waar koop je zo’n Airfryer?

Benieuwd waar je zo’n Airfryer kunt kopen? Je wilt dan zeker weten dat je een betrouwbare aankoop doet. Neem dan even een kijkje op Thekitchenarylab.com. Hier vind je de best geteste Airfryers op een rijtje met de voors en tegens, zo weet je precies welke er bij jou past op het gebied van functies en budget!

Standaardportret
Bekijk meer van