Van verkoper naar eigenaar: zo werkt kenteken overschrijven

Een auto verkopen of kopen is meestal eenvoudig, maar het juridisch en administratief correct regelen van de overdracht is minstens zo belangrijk.

Door

De belangrijkste stap daarin is het kenteken overschrijven. Hiermee wordt de auto officieel overgedragen van de ene naar de andere eigenaar. Pas na deze overschrijving is de koper verantwoordelijk voor onder andere de verzekering, wegenbelasting en APK. Zonder deze stap blijft de verkoper aansprakelijk, en dat kan voor problemen zorgen bij boetes of ongevallen. Dus hoe weet je nu zeker dat dit hele proces zo makkelijk mogelijk kan verlopen? In dit blog geven we je een paar handige tips waar je al snel mee aan de slag kunt gaan.

Documenten die je nodig hebt

Om het kenteken te kunnen overschrijven, heb je als koper en verkoper een paar zaken nodig. De verkoper moet het originele kentekenbewijs (of de kentekencard) en de tenaamstellingscode overhandigen. De koper moet zich legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. De overschrijving zelf kan zowel online via de RDW als fysiek plaatsvinden. Zeker bij persoonlijke verkoop tussen particulieren kiezen veel mensen liever voor de klassieke manier: bij een fijn loket overschrijven, zoals Kentekenloket, is overzichtelijk en biedt direct bewijs van de overdracht.

Bij een fijn loket overschrijven: snel en duidelijk

Voor wie liever niet online aan de slag gaat, is er altijd de mogelijkheid om bij een fijn loket over te schrijven. Denk aan een RDW-erkend kentekenloket, vaak te vinden in postkantoren of grotere winkels. Hier regel je de overschrijving snel en betrouwbaar. Na afronding ontvang je als koper direct een tenaamstellingsverslag en een nieuwe tenaamstellingscode. De verkoper krijgt een vrijwaringsbewijs, waarmee hij officieel niet langer verantwoordelijk is voor het voertuig. Deze aanpak is vooral prettig als je zeker wilt zijn dat alles ter plekke goed geregeld is. Je weet op deze manier ook meteen zeker dat je niet voor gekke verrassingen komt te staan.

Verantwoordelijkheid verschuift direct

Zodra het overschrijven van het kenteken is voltooid, is de koper direct verantwoordelijk voor alles wat met de auto te maken heeft. Dat betekent ook dat hij of zij meteen een verzekering moet afsluiten – rijden zonder verzekering is strafbaar. Bovendien moet er worden gezorgd voor tijdige APK en het betalen van motorrijtuigenbelasting. Voor de verkoper betekent het vrijwaringsbewijs een formeel einde aan de verplichtingen. Het goed regelen van deze stap voorkomt verwarring, en zorgt voor een heldere, eerlijke transactie – precies zoals het hoort.

Standaardportret
Bekijk meer van