Van simpel eethuis tot chic Chinees restaurant in Den Haag: de revolutie van de Chinees

Jaren na de Tweede Wereldoorlog ging het in Nederland na jaren recessie, armoede en voedselschaarste ineens weer goed met de maatschappij. Waar het gemiddelde huishouden het eerst diende te doen met aardappelen, brood en wat groente van het seizoen, groeide de welvaart ineens in zulke mate dat men de mogelijkheid zag om anders te eten. Voor veel Nederlanders was dit dan ook dé kans om nieuwe gerechten te proberen.

Door

Velen kwamen voor het eerst in aanraking met gerechten uit het buitenland in de vorm van Chinees eten. Het concept was simpel en goedkoop: breng een pan mee en laat die vullen bij een Chinees restaurant. Door de jaren heen is er heel wat veranderd, dus hierbij een ruwe tijdlijn: dit is hoe jouw maaltijd bij een Chinees restaurant in Den Haag tot stand is gekomen!

Het eerste Chinese restaurant in Den Haag

De eerste Chinese restaurants vestigden zich echter al voor de oorlog in ons land. Het eerste restaurant, destijds nog een eethuis, werd in 1920 opgezet in Rotterdam. Via de handelsvaart kwamen Chinezen regelmatig richting ons land, veelal via Nederlands-Indië, waarna er een behoorlijk aantal van hen besloot om te blijven. De vraag naar Chinees eten groeide gestaag en die vraag werd alsmaar groter dankzij de terugkeer van Nederlandse militairen en de komst van Indische Nederlanders die zich na de onafhankelijkheid van Indonesië naar Nederland bewogen.

Oorspronkelijk had een Chinees restaurant in Den Haag enkel gerechten op de menukaart die van Chinese oorsprong waren. Echter zagen ze dat er een markt was voor Indische gerechten. Door Indische koks aan te nemen werd er van elkaar geleerd en zodoende werden er talloze nieuwe gerechten geïntroduceerd aan de Nederlandse samenleving.

Chinees restaurant in Den Haag? Nee, Chinees-Indisch was de trend!

Een nadeel: het échte Chinese eten verdween. Door het combineren van culturen, ingrediënten en recepten werden eetgewoontes door elkaar gehusselt, wat resulteerde in veel Chinees-Indische restaurants. Het eten werd aangepast aan de stroom van migranten uit Indonesië en moest daarnaast ook voldoen aan de eisen van Nederlanders. Gerechten werden zoeter en minder pittig gemaakt, porties werden groter en gerechten werden met elkaar gecombineerd. Zo keek niemand meer op als je bij een Chinees restaurant in Den Haag nasi goreng bestelde, een gerecht uit Indonesië, en dat combineerde met Peking eend, wat weer afkomstig is uit Beijing, China.

Proef traditionele recepten bij een Chinees restaurant in Den Haag

Onze eetcultuur blijft zich altijd ontwikkelen. Hoewel eten halen bij een ‘afhaalchinees’ nog steeds populair is onder Nederlanders, is de vraag naar nieuwe smaken de afgelopen jaren explosief gegroeid. Het gaat dan niet zo zeer om het ontwikkelen van nieuwe gerechten, maar om het ervaren van smaken die bij de menigte niet erg bekend is. Veel Chinese restaurants gaan daarom terug naar hun roots. Een keer de echte, traditionele Chinese keuken proeven? Probeer dan bijvoorbeeld eens Sichuan eten van een Chinees restaurant in Den Haag. De Sichuan keuken maakt gebruik van diverse kruiden en de speciale Sichuan peper. Deze peper geeft het eten een intense, citrusachtige smaak die absoluut uniek is voor de traditionele Chinese keuken zoals die jaren geleden bij ons voor het eerst geïntroduceerd werd.

Standaardportret
Bekijk meer van