Transport van goederen over water heeft veel voordelen

Als je als ondernemer regelmatig goederen naar het buitenland transporteert dan ben je altijd op zoek naar de beste optie daarvoor. Een klein pakket kan vaak wel per vliegtuig worden vervoerd. Maar als het gaat om een container dan is transport door de lucht zeer kostbaar. Natuurlijk gebeurt het wel. De raceauto’s van de Formule 1 teams gaan vaak ook in het vliegtuig. Maar daar speelt geld nauwelijks een rol. Als je inkoopt in de VS of Azië of verkoopt naar deze continenten dan kom je er al snel achter dat transport over zee de goedkoopste optie is.

Door

Grote partijen goederen verzenden

De reden waarom transport door de lucht zo kostbaar is, ligt aan het feit dat elke kilo telt bij een vliegtuig. Als je kiest voor zeevracht dan kun je een container huren of een deel ervan en dan maakt het gewicht niet zo heel veel uit. Natuurlijk zijn er restricties, maar er wordt niet op tien kilo meer of minder gekeken. Als je kiest voor een gedeelde zeecontainer dan kun je voor een relatief laag bedrag een bestelling voor een klant laten verschepen, of producten of goederen naar Nederland laten komen om hier te verwerken of te verkopen. Gaat het om goederen die kwetsbaar of kostbaar zijn dan kun je ervoor kiezen om geen gedeelde container te nemen. Je weet dan zeker dat spullen van anderen jouw vracht niet kunnen beschadigen.

Houd rekening met de duur van het transport

Schepen varen een stuk sneller dan vroeger. Desondanks kan het weken tot maanden duren voordat een vracht aankomt per boot. Kies je voor zeecontainer transport dan moet je dus rekening houden met het feit dat het geruime tijd duurt voordat de spullen op hun bestemming arriveren. Bij aankomst in de haven moet de container worden uitgeladen en ingeklaard. De douane afhandeling kan daarbij ook nog geruime tijd in beslag nemen.

Regel douane formaliteiten vooraf

Afhankelijk van de aard van het transport en de omvang kun je soms de douane formaliteiten al vooraf regelen. De papieren worden dan per e-mail verstuurd naar de douane ter plaatse. Natuurlijk wordt een vracht wel gecheckt. Maar het scheelt veel tijd als de papieren allemaal al ter plaatse zijn en de informatie in de systemen is ingevoerd. Hierdoor kan de zending sneller op transport naar de plaats van bestemming in de VS. Uiteraard moet je er rekening mee houden dan bepaalde goederen niet mogen worden geëxporteerd, tenzij hier een speciale vergunning voor is. Als de papieren niet in orde zijn dan leidt dit tot flinke vertraging. In het ergste geval wordt de zending geweigerd en retour gestuurd. Het is dus van groot belang dat alle papieren correct zijn ingevuld. In Nederland kun je deze werkzaamheden uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Dit betekent echter niet dat je zelf niet meer verantwoordelijk bent voor de juistheid en volledigheid van de gegevens. Jij blijft als opdrachtgever altijd aansprakelijk.

Standaardportret
Bekijk meer van