Osteopaat Den Haag behandelt patiënten met langdurige coronaklachten
Een grote groep patiënten die corona heeft gehad, kampt na maanden nog met klachten. Het gaat om oudere patiënten die op de IC hebben gelegen, maar ook om jongeren die voorheen fit en gezond waren, maar toch slecht opknappen. Patiënten klagen over extreme vermoeidheid, pijn in de longen en weinig spierkracht. Sommige mensen zitten na maanden nog ziek thuis. Vrienden of werkgevers worden ongeduldig, iets wat de stress alleen maar verergert.
Naar de osteopaat
Veel mensen met langdurige coronaklachten kloppen aan bij huisarts en fysiotherapeut. “Heel terecht”, zegt osteopaat Sebastiaan de Ridder, die zijn praktijk heeft in het Haagse Zeeheldenkwartier en patiënten behandelt die na corona slecht herstellen. “Maar een osteopaat kijkt verder dan de lokale klachten en behandelt het hele lichaam.” De Ridder legt uit dat veel coronapatiënten kampen met klachten aan de longen en het middenrif. Ook zijn de spieren in de nek en schouders vaak verkrampt, omdat die extra worden aangespannen bij het ademhalen. Een osteopaat maakt die blokkades los, vertelt De Ridder, waarna de patiënt weer dieper kan ademhalen. Dit helpt ook tegen hoofdpijn en eventuele duizeligheid. De Ridder: “Het lichaam gaat dan zelf aan de slag met herstellen.”
Aanvulling op reguliere geneeskunde
Osteopathie is een vorm van zogenaamde complementaire geneeskunde. Dus niet alternatief, maar juist aanvullend op de reguliere geneeskunde. De Ridder: “Wij zullen een patiënt nooit adviseren om te stoppen met medicatie die door een specialist is voorgeschreven. We werken juist graag samen met psychologen, diëtisten, fysiotherapeuten, huisartsen en andere behandelaars. Voor de aanpak van langdurige COVID-19-klachten is een multidisciplinaire behandeling het meest effectief.
De patiënt als mens
Bij Osteopathie de Ridder worden ook patiënten met andere soorten klachten behandeld. Denk aan kniepijn, rug- en nekklachten, migraine of schouderklachten. Waar een fysiotherapeut of orthopeed vaak alleen naar de klacht zelf kijkt, kijkt een osteopaat verder, zo legt De Ridder uit. “Wij geloven in een verband tussen lichaam en geest, dus heeft een patiënt veel stress, thuis of op ’t werk? Eet hij of zij gezond? Hoe gaat het met slapen? Wat voor werk/sport doet iemand? Wij nemen dat allemaal mee. We bekijken de patiënt dus als mens, met sterke en zwakke plekken – letterlijk en figuurlijk. Daarom ook onderzoeken wij altijd het hele lichaam, om te kijken of er blokkades zijn, die de klachten – wellicht op een heel andere plek – kunnen verklaren. Als die plek weer vrij is, zal er meer bewegingsvrijheid in het hele lichaam ontstaan en zullen de klachten afnemen of verdwijnen. Daarnaast kunnen wij een patiënt advies geven over leefstijl en beweging en – uiteraard – doorverwijzen naar een specialist of andere discipline – als we denken dat hij of zij daar baat bij heeft.”