Oscilloscopen: wat zijn dit en waar moet je op letten? Lees het in dit artikel.

Voor een professional die met elektronische componenten werkt, zal vaak wel duidelijk zijn wat een oscilloscoop is, maar omdat iedereen ooit moet beginnen, lees je in dit artikel er meer over.

Door

Oscilloscopen kunnen in een product verwerkt zitten of worden gebruikt voor diagnose van elektrische systemen. Het gaat daarbij echt om meetapparatuur. De Oscilloscoop maakt een grafiek waaruit zichtbaar is hoe een elektrisch systeem zich in de tijd gedraagt. Signaalveranderingen worden daarmee zichtbaar. Hierdoor zijn trillingen, frequenties, intervallen en afwijkingen zichtbaar.

Digitale en analoge oscilloscopen

Er bestaan tOscilloscopeneen beeldbuis, waarbij beknopt gezegd iets oplicht als er een signaal op binnenkomt. De digitale tijd is in oscilloscopen uiteraard ook doorgedrongen, en tegenwoordig wordt een signaal eerst opgeslagen waarna het middels een LCD-scherm weergegeven kan worden.

Heeft een oscilloscoop altijd een beeldscherm?

Zeker niet, het digitale systeem voert alleen de metingen uit. Je kunt deze ook op een computer aansluiten om daar verdere verwerking te doen. Als je oscilloscopen bekijkt, zie je ook dat er meerdere soorten zijn. Ze zijn er met beeldscherm, met een toetsenbordje of met alleen wat metertjes die je kunt instellen. Ook zijn oscilloscopen er als computer component. Moderne oscilloscopen kunnen heel veel meten en meerdere grafieken tonen. Denk aan meerdere signalen afbeelden en verschillen afbeelden tussen input en output.

Waar moet je op letten?

Welke oscilloscoop kopen handig is, hangt af van je gebruik. Wil je alleen storingen ermee vinden, of wil je ook wiskundige sommen kunnen uitvoeren? Moeten de metingen bewaard worden of is alleen een live beeld nodig? Uiteraard is ook wat je gaat meten van belang. Oscilloscopen hebben een maximale bandbreedte die hoger moet zijn dan wat je wilt meten. Weet je niet precies wat je zoekt? Neem dan contact op met een specialist en bestel jouw oscilloscoop bij een betrouwbare webshop: https://www.tme.eu/nl/katalog/oscilloscopen-en-scopemeters_100276/

Leverancier van elektrische componenten

Voor iedereen die met elektrische componenten werkt, is het hebben van een betrouwbare leverancier voor hoge kwaliteit producten belangrijk. Bij tme.eu kun je voor meer dan 50.000 artikelen terecht.

Standaardportret
Bekijk meer van