‘Goed horen is emotie’

Een audicien met muzikaal talent? Met Willem-Jan Dijke heeft Oorwerk Audiciens in de Van Hoytemastraat zo iemand in huis. “Door mijn ervaring met viool en altviool begrijp ik nog beter hoe mensen geluid ervaren.”

Door

Bij Oorwerk, een audicienbedrijf met 35 locaties in met name de Randstad, staat de klant centraal. “Hier hebben we tijd en ruimte om naar klanten te luisteren voor een goed advies. Dit betekent dat we optimale hulp en aandacht kunnen bieden.” Aan het woord is storemanager en audicien Willem-Jan Dijke (51) van de onlangs geheel gerestylede Haagse vestiging in de Van Hoytemastraat. “En het mooie is: mijn collega-audicien Frank, assistente Cristie en ik werken alle drie alleen op deze locatie, dus je treft altijd een bekend gezicht.

 

Je treft altijd een bekend gezicht
Willem-Jan Dijke

 

De gecertificeerde audiciens van Oorwerk noemen zich niet voor niets ‘uwdicien’. “Alles staat bij ons in het teken van persoonlijk welzijn op het gebied van gehoor,” vat Willem-Jan samen. “Goed kunnen verstaan is zó belangrijk voor de kwaliteit van leven; het is emotie. Dan is het wel zo prettig als er echte aandacht is voor jouw specifieke vraag. Voordat we met de metingen beginnen, spreken we dan ook uitgebreid de wensen en verwachtingen door. We zijn eerlijk en realistisch, dus we beloven geen dingen die we niet kunnen waarmaken.”

Audiocabine

Met behulp van grondige tests op spraak en frequenties in de geluidsdichte audiocabine maken de Oorwerk-audiciens hun analyse. “Vaak kunnen we op basis daarvan al een hoortoestel meegeven om uit te proberen, zodat je meteen het verschil kunt ervaren zodra je bij ons de deur uit loopt,” legt Willem-Jan uit. “Als dat niet kan, bijvoorbeeld vanwege een gecompliceerde diagnose of een gevoelige huid, dan is het toestel er ook binnen twee weken, dankzij de korte lijnen met onze topleveranciers. En ook na aankoop van een hoortoestel staan we voor de klant klaar voor service en nazorg.

Willem-Jan weet waar hij het over heeft als het over geluid gaat. In zijn kindertijd was hij al een begenadigd (alt)vioolspeler en sinds een aantal jaren is hij naast audicien ook docerend musicus. “Ik houd van muziek, klank en taal: de rode draad door mijn carrière. Heerlijk om daar zowel voor Oorwerk als in mijn vioollessen mee bezig te zijn. Door mijn ervaring met viool en altviool begrijp ik nog beter hoe mensen geluid ervaren. Bij het instellen van een hoortoestel is het belangrijk dat je snapt hoe geluid werkt en wat het effect is als je er iets aan verandert, dat heb je niet zomaar in de vingers.”

Er schiet hem een klant te binnen die zich onlangs ten einde raad meldde in de Van Hoytemastraat. “Een arts die veel met expats werkt. Zijn patiënten, die vaak met een zwaar accent spreken, kon hij niet meer volgen. Hij droeg al een hoortoestel, maar voelde zich door zijn vorige audicien niet begrepen. Uiteindelijk heb ik hem een ander toestel geadviseerd dat ik helemaal op zijn wensen heb afgestemd. Er ging een wereld voor hem open: niet alleen kan hij zijn patiënten – en zijn vrouw – weer verstaan, hij hoort ineens ook de fietsers weer aankomen in het verkeer!”

Preventie

Oorwerk heeft ook alles in huis voor de preventie van gehoorbeschadiging. En ook voor het advies daarover put Willem-Jan uit eigen ervaring. “Omdat ik in veel orkesten heb gespeeld, heb in de loop der tijd een lichte overgevoeligheid ontwikkeld in mijn linkeroor – de kant van de viool. Maar nu draag ik al jaren trouw gehoorbeschermers. Die hebben we overigens niet alleen voor muziek maken, maar ook voor slapen, bouwgeluid, motorrijden enzovoort. In totaal wel zeven of acht soorten. Mijn tip is ermee te beginnen voordat je iets merkt aan je gehoor.”

Een veelvoorkomende klacht door gehoorbeschadiging is tinnitus, oftewel oorsuizen. “Dat is heel moeilijk te behandelen,” erkent Willem-Jan. “Maar het goede nieuws is dat het bij het gebruik van een hoortoestel op latere leeftijd in de helft van de gevallen verbetering optreedt: het vermindert of verdwijnt zelfs helemaal. Al is het slechts een bijeffect: hoortoestellen helpen niet tegen oorsuizen alleen. Het is een open deur, want de waarschuwing is al vaak gegeven, maar: voorkomen is beter dan genezen.”

Audicien 2

Nu de vestiging in de Van Hoytemastraat een facelift heeft ondergaan naar de nieuwe huisstijl van Oorwerk – in friswit en zachtpaars – kan de winkel er voorlopig weer tegenaan. “Het is een geweldige plek om te werken,” stelt Willem-Jan. “Dankzij de ligging hier op de hoek hebben we een goede lichtinval en een mooi uitzicht op de kruising met de Paul Gabriëlstraat. We merken dat mensen het ook gewoon een fijne plek vinden even om langs te komen. Zie dat als een uitnodiging.”

Oorwerk, Van Hoytemastraat 94. Open: maandag t/m vrijdag 09.30-17.30 uur, zaterdag 09.30-15.00 uur. Meer informatie: www.oorwerk.nl

Standaardportret
Bekijk meer van